Striptýz

Striptýz Zdroj: Profimedia.cz

Před 120 lety se konal první zaznamenaný profesionální striptýz

Kabaret Divan Fayouau na pařížském Montmartru zažil 13. března 1894 událost, z níž i mondénní Pařížané byli u vytržení. Slečna Yvette zde totiž předvedla údajně první profesionální striptýz.

Na dnešní poměry šlo o podívanou vskutku nevinnou. Jen na prchavý okamžik a za tlumeného osvětlení mohli zvědaví diváci zhlédnout nahou tanečnici Yvette, která se ve scénce "Yvette jde spát" postupně svlékala, než skočila do postele a zmizela za kulisami.

V Divan Fayouau a postupně i jinde se ovšem skromné představení setkalo s obrovským nadšením. Netrvalo proto dlouho a vyrojily se obdobné scénky s více než výmluvnými názvy jako "Suzanne a horké letní dny", "Liane u lékaře", "Slečna v koupelně", "Návrat z plesu" nebo "Bleška" a "Včelka", v nichž lepé děvy shazovaly své svršky, do nichž se zatoulal onen nepříjemný hmyz, aby ho "našly".

Svlékací premiéru si ale nárokují i další podniky. Například jiný bar na Montmartru - Chat Noir - už v roce 1881 nebo proslulý kabaret Moulin Rouge, v němž modelka Mona podlehla náhlé inspiraci a předvedla nečekanou show na výročním plese v únoru 1893. Nejprve cudně odhalila lýtka, potom ramena, stehna, posléze k všeobecnému překvapení též ňadra a nakonec odložila i zbytek oděvu, načež skončila na stole úplně nahá. Úřady jí za to udělily pokutu 100 franků, kterou ale po protestech studentů umění nakonec odvolaly.