Šéf Prakulu Roman Vaněk mezi nekřehčeným masem  ve špičkovém pražském řeznictví  The Real Meat Society

Šéf Prakulu Roman Vaněk mezi nekřehčeným masem ve špičkovém pražském řeznictví The Real Meat Society Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Čtěte v zítřejším Reflexu: Když buřt není špekáček

 Může být drůbeží párek bez drůbežího masa? Může. V zítřejším tištěném Reflexu se dočtete o tom že blafy, kterými se krmíme, nemusíte najít jen upravené v jídelnách – už i suroviny jsou na hranici. V článku Petra Holce vás houštinou uzenin a „uzenin“ provedou populární talířový pekelník Roman Vaněk a uzenář Tomáš Hudera. Nabízíme vám ochutnávku z článku.

„Podle dnešního zákona nemusí buřt obsahovat vůbec žádné maso anebo je výrobce schopen namlít do něj tchyni i s psí boudou. Takže jestli si chcete dnes na buřtu opravdu pochutnat, nesmíte koupit buřt, ale špekáček,“ vysvětluje Vaněk divákům v Pekle na talíři věnovaném buřtům, co nejsou úplně tak buřty. „Špekáček musí obsahovat minimálně čtyřicet procent masa,“ doplňuje ho Hudera citací z vyhlášky ministerstva zemědělství z roku 2001. Je to ironie: Buřt, v Česku zhruba století synonymum masového špekáčku, skutečně nemusí obsahovat ani gram masa. Jako masný výrobek (EU si před časem nechala udělat velký spotřebitelský průzkum a nepřekvapivě zjistila, že za maso považujeme pouze libovou svalovinu) vyhláška totiž zná jen špekáček; zatímco do buřtů je možné semlít skutečně téměř vše, čeho se výrobce chce zbavit.

---

Z testu vyplývá, že v akci prodávané maso s nižším podílem masa je dražší než skutečné maso. Jde o jednoduchý princip, jak Vaněk s Marcínem ukazují i na příkladu „hovězí plece na pečení“. Etiketa uvádí následující složení: 80 procent hovězí maso, pitná voda, jedlá sůl, glukózový sirup, regulátory kyselosti. Někde mezi skotem a zákazníkem se ztratilo dvacet procent masa. „Říkají si, jak bychom ty Čechy zase ojebali?“ rozčiluje se nad masem Vaněk. „To je proto, aby ti dobytci mohli do toho masa napíchat dvacet procent vody! Oni tam ale nikdy nenapíšou, že je to maso. Oni tam napíší masný výrobek!“ Albert záhy vše vysvětlil podobně jako Billa. „Došlo na naší straně k chybě,“ píše se v oficiálním vyjádření hypermarketu. „Jedna z položek, konkrétně vepřová kýta na pečení, byla přeceněna na cenovou úroveň standardní čerstvé vepřové kýty. Za tuto chybu se omlouváme.“

---

 

Tolik tedy ukázky ze zítřejšího tištěného Reflexu. Můžete podívat jak vypadá peklo na talířích našich hospod, menz a vývařoven - na tomto linku. Boj proti blafům je jako boj s větrnými mlýny - válku nemůžete nikdy vyhrát, to ale není důvod k tomu, abyste přestávali bojovat.


Vyhlašujeme další kolo soutěže o největší blaf, tentokrát z domácích a polotovarových zásob. Koupíte v tlačenku a vykoukne na vás dřevěná lokomotiva? Opékáte si špekáček a ten se rozpadne na prach? Tvrdý sýr steče po rozbalení na podlahu a odplazí se neznámo kam? Zasílejte nám na email rxonline@reflex.cz fotografie největších blafů ze supermarketů, surovin, kterých jste se sami lekli. Nejlepší výherce - jako vždy - odměníme!