Psychopati se vydávají na uměleckou dráhu stejně jako na zločineckou. Nezřídka končí jako pacienti psychiatrů.

Psychopati se vydávají na uměleckou dráhu stejně jako na zločineckou. Nezřídka končí jako pacienti psychiatrů. Zdroj: Profimedia.cz

Dnes by měl narozeniny Heath Ledger. Co mu popřejeme?

V internetových memech je extrémně často využívánahláška: „Why so serious?“ Autorem se samozřejmě Joker, gotamský enfant terrible. A také labutí píseň Heatha Ledgera.

Australský hezounek nikdy ve své kariéře nepřipomínal divokého Jokera, díky kterému si ho budeme všichni už navždy pamatovat jako smějící se bestii s namalovanými rty. Jeho oblíbeným sportem byly šachy – už v deseti letech se stal mistrem západní Austrálie v šachu. Také ve filmech hrál vždycky hezounky – začalo to Patriotem, kde působil jakoby mezi ostatní ošlehané vojáky snad ani nepatřil.

 

Dalším v řadě byl Příběh krále – hezká středověká hříčka s hudbou skupiny Queen byla potvrzením Ledgerovy schopnosti dostát nejvyšším hollywoodským nárokům. Obličejík jako obrázek mu pak vynesl zařazení mezi 50 nejkrásnějších lidí roku 2001. No a když už se rozhodl na sobě pracovat tak to dělal pořádně – v roce 2005 ho nejlepším hercem zvolili jak New York Film Critics Circle, tak San Francisco Film Critics Circle. Cenu dostal za hlavní roli ve filmu Zlomená hora – respektive za jednu ze dvou hlavních rolí, jeho homosexuálního partnera hrál Jake Gyllenghal.

 

To už se ale blížila role, která ho pozvedla na nejvyšší stupínek v hereckém umu – a paradoxně ho také zabila. Joker ve filmu Temný rytíř byl podle Ledgera „psychopatický vraždící schizofrenický klaun s nulovou empatií“. A jelikož se do svých rolí vždy intenzivně vžíval, nemohl než učinit stejně i s Jokerem. Permanentní stres a dlouhodobé pracovní vypětí ho přinutilo začít brát kombinace prášků – a to se mu stalo 22.ledna 2008 osudné. „Spím 2 hodiny denně, nemůžu se vůbec zastavit, pořád na něco myslím. Tělo je vyčerpané, ale mozek uhání bláznivě dopředu,“ řekl v rozhovoru pro New York Times v roce 2007. V té době byl už ale naštěstí Temný Rytíř dotočen, a nic tak nebránilo Ledgerovi sesbírat v následujícím roce několik cen in memoriam.

 

Dnes by se Heath Ledger dožil 34 let. Co mu popřejeme?

 

Dark Knight - Why so serious?

 

Dark Knight - Whatever doesn't kill you...

 

 Brokeback Mountain - Cuts and pieces

 

Knight's Tale - Jousting scene