Co vše se vejde do ucha jehly?

Co vše se vejde do ucha jehly? Zdroj: willard-wigan.com

Ucho Reflexu 15.února (aneb co si poslechnout o víkendu)

Co hezkého a zajímavého budou mít lidé z Reflexu na víkend v ipodech, telefonech a přehrávačích? Tipy redakce každý pátek na Reflex.cz v rubrice Ucho Reflexu.

Luděk StaněkLuděk Staněk|Reflex.czLuděk Staněk

DJ Shadow & James Lavelle (UNKLE) Feat. Ian Brown - Be There

Mám právě k poslechu připravenou desku UNKLE Sounds z loňského roku. UNKLE měli vždy velmi nevyrovnanou tvorbu, ale ať to beru z kterékoli strany, dokázali James Lavelle a spol. i ve svých nejhorších paranoidních kokainových stavech tvořit výjimečné věci. Tohle je necenzurovaná verze jejich asi nejpůsobivějšího klipu natočeného ještě před mnoha a mnoha lety. Zpívá hostující Ian Brown. A ta atmosféra je dokonalá způsobem, které ani pozdější temné dubstepy (jenž ze zvuku UNKLE občas vycházely) nedokázaly zcela emulovat. Takže pokud se máte rádi londýnské metro a rádi jím jezdíte, tohle je přesně skladba pro vás...

 

 

Petr KolářPetr Kolář|Archív

Petr Kolář

The Exploited - Beat the Bastards

Naprostá punková klasika, navíc zřejmě z nejlepšího stejnojmenného alba edinburghských The Exploited. V té písničce je tak nějak všechno. Od výborného kytarového riffu až po text. Mimochodem, právě tahla skladba se mi nejčastěji vybavovala v průběhu nedávno skončených prezidentských voleb. A vlastně i častokrát jindy při sledování tuzemské politické scény. Bijte bastardy a bijte je hned!

 

 

Zelený RaoulZelený Raoul|ArchívZelený Raoul

Vanessa - Ahoj, chcípni

Klasika tuzemského EBM. Vanessa se dala po letech v hibernaci dohromady a na konci roku 2009 vydala vynikající album Ave Agony s touto titulní skladbou. Po sérii několika brutálních koncertů následovala malá odmlka, nyní prý chlapci dodělávají materiál na další desku. Asi se máme na co těšit! Čekání na nové skladby si lze ukrátit syrovým klipem k Ahoj, chcípni. Tohle jsem si při prezidentských volbách často pobroukával pro změnu já.

 

Markéta LukáškováMarkéta Lukášková|Archív

Markéta Lukášková

Josh Wink - Don't laugh

Tuto píseň jsem objevila teprv teď, a zřejmě to bude proto, že v době, kdy se hrála na party, jsem chodila tak do první třídy. Je to návykové, zábavné a namixovaný smích vás donutí se taky smát. Staré techno, co já už tak moc nepamatuju a docela mě to mrzí.

 

Zdeněk StrnadZdeněk Strnad|Archív

Zdeněk Strnad

Vika Yermolyeva - Sweet Child O'Mine (piano cover)

Ukrajinská pianistka Vika Yermolyeva začala hrát na klavír ve 4 letech. Absolvovala Čajkovského akademii v Kijevě, Akademii Franze Liszta ve Výmaru, vyhrála spoustu cen pro mladé nadějné klavíristy - a pak dala na YouTube několik videí s coververzemi metalových písní a všechno bylo jinak. Podobných pokusů jste už slyšeli hodně - ale takhle dokonalých určitě moc ne.