Hjørundfjord

Hjørundfjord Zdroj: Profimedia.cz

Hardangerfjord
Trollfjord
Oslofjord
Nordfjord
Trondheimsfjord
5
Fotogalerie

Norové chtějí prodloužit den o dvě hodiny. Požádali Evropskou komisi o uznání 26hodinového dne

Nejsevernější norský region požádal Evropskou komisi, aby mu udělila povolení vytvořit časové pásmo se dny trvajícími 26 hodin. Cílem změny je podle úřadů dát rodinám možnost trávit spolu více času, podpořit místní hodnoty a přilákat do regionu nové obyvatele. Podrobnosti o tom, jak by měl delší den fungovat, jsou ale nejasné, napsal list Politico.

"Naším cílem je oslavit a podpořit náš unikátní životní styl a dát lidem více času na aktivity, jako je rybaření, lov, studium cizích jazyků, nebo jednoduše na to, aby mohli být se svými blízkými," uvedlo v dopise adresovaném Evropské komisi město Vadsö, které leží v arktické oblasti u hranice s Ruskem. Evropská komise potvrdila, že žádost obdržela.

Jak by ale změna reálně fungovala, představitelka města Vadsö Wenche Pedersenová nevysvětlila. "O detailech jsme zatím moc nepřemýšleli, protože si nemyslíme, že to schválí," řekla.

Pedersenová nicméně upozornila, že odlehlý region má problém přitáhnout nové obyvatele. Má přitom své výhody, z nichž jednou je právě čas, podotkla.

"Nedobíháme autobusy či vlaky ani netrávíme dlouhou dobu dojížděním do práce. Líbí se nám žít v části Norska, kde máme víc času na své přátele a rodiny," prohlásila. Prodloužení dnů by podle Pedersenové mohlo inspirovat více lidí, aby se do oblasti přestěhovali. V souvislosti s válkou Ruska proti Ukrajině je zajištění obydlenosti regionu podle Pedersenové důležitější než kdykoli dřív.

Norsko není členem Evropské unie, ale je součástí Evropského hospodářského prostoru. Zatímco Evropská unie rozhoduje o změně času ze zimního na letní, otázkou je, zda má také pravomoc vytvořit nové časové pásmo, píše Politico. Podle jednoho z oslovených představitelů Evropské komise je fungování časových pásem záležitostí jednotlivých zemí, a EU tak nebude moci žádost schválit, i kdyby chtěla.

Pedersenová však doufá, že návrh minimálně přitáhne pozornost k výjimečnosti severního Norska, uvádí list Politico.