Zdroj: Designex Food s.r.o.

Největší síť školních bister hledá franšízanty

Kdo si občas pohrává s myšlenkou postavit se na vlastní nohy a začít podnikat, ale nemá žádný vlastní nápad, ten už možná zvažoval zapojení do nějaké franšízy. Jako franšízant se určitě nebudete mít špatně. Zbavíte se spousty starostí a vždycky budete mít někoho, kdo vám kryje záda.

Která franšíza takto dobře určitě funguje? Například ReFresh Bistro, největší síť školních bister v ČR, která se pomalu ale jistě probojovává i za hranice školního světa. Pobočky provozuje na základních a středních školách, nicméně čím dál více cílí i na veřejné prostory mimo školství, jako jsou továrny, nemocnice nebo třeba městské úřady. Aktuálně mají všude možně po ČR přes 60 poboček a hledají další franšízanty, kteří by se k nim chtěli přidat.

Nejzajímavější franšíza roku 2023

Proč zrovna ReFresh Bistro? Protože přišli s dobrým podnikatelským záměrem. Dařit se jim začalo mimo jiné v návaznosti na pamlskovou vyhlášku. Tam, kde jiná školní bistra končila, protože si nedokázala poradit s novou legislativou, ReFresh Bistro začínalo. To jen dokazuje, že se zvládnou vypořádat i s těžkostmi. Na trhu jsou opravdu zavedení, takže přidat se do této franšízy má budoucnost.

Designex Food s.r.o.

Že jde o parádní podnikatelský počin, dokazuje i ocenění Nejzajímavější franšíza roku 2023 v soutěži Podnikatelka roku. S ReFresh Bistro se do soutěže zapojila generální ředitelka Lucie Remer. Porota cenila zejména její motivovaný přístup, vztah k zaměstnancům i kolegům a také nastavenou strategii nejen pro celé podnikání, ale i pro spolupráci s franšízanty.

Hodně táhne i celá myšlenka zdravého stravování za přijatelné ceny. Vzpomínáte si na nabídku školních bufetů v dobách, kdy jste studovali? Párky v rohlíku a sladkosti? ReFresh Bistro přichází mimo jiné se zdravými a chutnými čerstvými svačinkami, jako jsou tousty nebo jogurt s müsli.

Skvělá podpora pro franšízanty

Kdo se rozhodne podnikat spolu s ReFresh Bistro, ten má zaručený prvotřídní servis. Stačí se ozvat a mateřská společnost pro vás sama vytipuje vhodnou lokalitu, zajistí pronájem prostor, postará se o zásobování, najde dokonce i zaměstnance. Pomůže s nastavením veškerých procesů, zajistí IT systémy (pokladní a platební systém) a poskytne vám školení. Dokonce novou provozovnu vybaví a ze 40 % uhradí náklady na toto vybavení. Pak stojí stále po vašem boku. Kdykoliv se objeví nějaký problém, víte, komu zavolat. Na druhé straně telefonního aparátu se ozve někdo, kdo už daný problém možná řešil – léta zkušeností se nezapřou.

Finančně na tom nebudete špatně

Rozhodnete-li se pro jednu provozovnu, počítejte s časovou náročností asi 3 dny v týdnu. Nemusí to tedy být vaše full-time zaměstnání. Běžně si ale franšízanti berou pod sebe několik poboček a věnují se tomuto podnikání naplno. Jak vysoké mají výdělky? To vám nikdo plošně neřekne. Záleží na velikosti provozovny i zájmu ze strany školy/veřejné instituce. Každopádně ale vstupujete do fungujícího byznysu, fiasko a velký neúspěch nehrozí. Jde jen o to, za jak dlouho se vám vrátí vstupní investice.

Na začátku je třeba uhradit franšízový poplatek ve výši 50 000 Kč, vratnou kauci ve stejné výši a zaplatit vybavení prodejny, což je částka v řádu nižších stovek tisíc. Tohle všechno se dá financovat i úvěrem. Pak odvádíte klasický franšízový poplatek z obratu.

Spokojených franšízantů je celá řada. Všichni dostali kompletní know-how, přístup k moderním systémům i kvalitnímu zásobování. Uznávají, že bez podpory mateřské společnosti by se to dělalo těžko.