Zdroj: NN Životní pojišťovna

Stres Čechům vrásky nedělá. Čeho se bojí, je nesoběstačnost

Žili jste v domnění, že by Řekové mohli vyučovat pohodový přístup k životu, ve kterém stres téměř nemá své místo? Zdání klame. Mezinárodní průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti ukázal, že zatímco v Řecku se pod neustálým tlakem cítí 26 % respondentů, u nás tento pocit převládl jen u 14 % dotázaných. Oproti tomu v nás však nepříjemné pocity vyvolává riziko budoucí nesoběstačnosti.

Dvě třetiny z nás ve svém životě nepociťují téměř žádný nebo jen malý stres. Zbylá třetina Čechů je mu vystavena občas nebo velmi často. Ve srovnání se zbylými 10 zeměmi, které se spolu s námi průzkumu účastnily, jsme v tomto ohledu pod průměrem. Dalším pozitivním zjištěním je, že i přesto dál hledáme cesty, jak být ještě víc „v klidu“. Nejčastěji lidé zmiňovali aktivity ke zlepšení mentální odolnosti, jako například meditaci, jógu nebo tai-chi. Tabu přestávají být i pravidelná sezení s odborníky – v nedávné době jim svůj čas věnovalo 8 % respondentů.

Psychickou pohodu nejvíc narušuje stres v práci. Každý z nás už nejspíš slyšel o někom, kdo kvůli svému zaměstnání „vyhořel“. Nervujeme se ale i kvůli dalším věcem. Polovina Čechů v průzkumu přiznala, že se neumí vyrovnat se současným rychlým životním tempem a cítí nejistotu v tom, co je čeká v budoucnu.

Jak se na stáří správně připravit

Nejdůležitějším hlediskem při přípravě na stáří je naše finanční zajištění.  Bez dostatku peněz je téměř nemožné dosáhnout dlouhého a kvalitního života. Finanční situaci totiž může významně zkomplikovat, pokud se ve stáří staneme závislými na pomoci druhých. Toho se podle průzkumu České asociace pojišťoven bojí 73 % české populace.

A tyto obavy jsou rozhodně opodstatněné: „Každý čtvrtý dospělý se do 80 let stane závislým na druhých a při nezbytné celodenní péči ve specializovaném zařízení se mohou měsíční náklady vyšplhat až na čtyřicet tisíc“, říká Michal Korejs, ředitel produktu a underwritingu NN Životní pojišťovny. Národní rozpočtová rada navíc očekává, že počet lidí, kteří se bez dlouhodobé péče neobejdou, se během příštích 40 let ještě zdvojnásobí.

Češi se podle průzkumu NN těší na to, že si ve stáří užijí svá vnoučataČeši se podle průzkumu NN těší na to, že si ve stáří užijí svá vnoučata | NN Životní pojišťovna

Na situaci, kdy nebudeme schopni postarat se sami o sebe, pamatuje stát v podobě příspěvku na péči. Jeho výše však nemusí být dostačující, a tak je nutné počítat s intenzivním zapojením blízkých, nebo vysokými výdaji za profesionální péči.

Pokud své rodině chcete tuto starost ulehčit, a zároveň víte, že nebudete mít připravené dostatečné finanční úspory, pomoci vám může pojištění pro případ ztráty schopnosti se o sebe postarat.

„Pojištění dlouhodobé péče pomáhá zmírnit stres tím, že dává jistotu pomoci v případě nesoběstačnosti a s ní spojených neočekávaných výdajů. Zároveň nabízí mnohem širší možnosti. Pokud bude pečovat člen rodiny, výplata z NN Care mu pomůže lépe dorovnat ušlý příjem ze zaměstnání, kterého se kvůli péči vzdal. Mnohem dostupnější se stanou i všechny možnosti, jak pečující osobě odlehčí skrze kombinaci různých způsobů péče“ doplňuje Korejs.

Rehabilitace nebo lázně

A jak vlastně pojištění funguje? Pokud vám stát přizná těžkou nebo úplnou závislost na péči (tzv. ztráta soběstačnosti III. a IV. stupně), začne vám pojišťovna vyplácet měsíční rentu, a to až do konce života. Nezáleží při tom, jestli dál budete žít u sebe doma, nebo v pečovatelském zařízení.

Peníze, které vám budou pravidelně chodit z NN Care, můžete využít třeba i na věci, na které se státní příspěvek nevztahuje nebo na ně zkrátka nestačí: rehabilitace, pobyt v lázních, doprava, léky, výživové doplňky, nadstandardní pomůcky. Nebo třeba i nutná úprava vašeho bytu nebo domu.

„Pojištění dlouhodobé péče pomáhá lidem užívat si života co nejdéle, a to i přes komplikaci, jakou ztráta soběstačnosti je. Jako u každého životního pojištění i zde platí, že čím dříve si ho člověk pořídí, tím levnější pro něj bude. V produktivním věku to může být opravdu jen pár stovek,“ uzavírá Michal Korejs z NN Životní pojišťovny. Novinkou od letošního roku navíc je, že si platbu pojistného můžete odečíst z daní. Ročně si takto můžete snížit daňový základ až o 48 tisíc korun ročně.

Více informací o pojištění dlouhodobé péče najdete zde.