Jack Nicholson

Jack Nicholson Zdroj: Profimedia

Když celebritám rupnou nervy: Útok golfovou holí, střelba na vrtulník a Legolas vs. Justin Bieber

V porovnání s normálními lidmi mají celebrity zlatý život a není jasné, proč tolik z nich propadá na veřejnosti zuřivosti. Před třiceti lety postihl záchvat i takového velikána, jako je Jack Nicholson. Jeho útok golfovou holí nebyl zdaleka to nejhorší, čeho se herci, zpěváci a komici dopustili.

Životopis Jacka Nicholsona má spoustu zajímavých kapitol. Jedna z nich se odehrála 8. února 1994 v Los Angeles, když se herec vracel z natáčení filmu Křižovatka smrti (The Crossing Guard). Šestapadesátiletému držitelovi tří Oskarů si údajně dovolil jiný řidič jménem Robert Blank vjet do cesty. Když je na křižovatce zastavila červená, vyběhl do ruda rozpálený Nicholson z auta, vytáhl z kufru golfovou hůl a začal do Blankova Mercedesu bušit jako smyslů zbavený. Případ skončil na policii, k soudu se ale nedostal, protože se Nicholson Blankovi omluvil a vyplatil mu blíže nespecifikované odškodné. Z příhody plyne ponaučení, že i záchvat zuřivosti na křižovatce nemusí končit křižovatkou smrti. Nicholsonovi vynesl skandál nečekanou popularitu v golfových kruzích, protože v rozhovorech vyprávěl, že ho poslední zbytek zdravého rozumu přiměl vytáhnout z kufru dvojku železo, kterou při hře málokdy používá. Blank si odnesl zážitek na celý život a (údajně) šek na půl milionu dolarů. Existují ale i epizody, kdy záchvaty zuřivosti dopadly docela jinak. 

Pokračování 2 / 7

Sean Penn

Madonna a Sean PennMadonna a Sean Penn|ČTK/AP/CRAIG MATHEW

Nicholsonův film Křižovatka smrti režíroval Sean Penn. Sám Penn je svými výbuchy hněvu proslulý a propadá jim jak v práci, tak v soukromí. Za napadení statisty při natáčení filmu Barvy (Colors) si dokonce odseděl 33 dní ve vězení. Mezi jeho nejepičtější úlety ale patří nekonečné bitky s novináři a paparazzi. Ty pochopitelně vyvrcholily v druhé půlce 80. let, kdy byl Penn ženatý s Madonnou. Když jim nad vilou na pobřeží začaly létat vrtulníky s fotografy, ryl Sean Penn nejdříve do písku na pláži sprosté nápisy. Když to nepomáhalo, začal po kroužících helikoptérách střílet. Údajně se pak svěřil, že by moc rád viděl, jak aspoň jeden vrtulník hoří a těla uvnitř se škvaří v plamenech. Seana Penna dlouho doprovázela i pověst domácího násilníka, jehož obětí měla být právě Madonna. Ta ale v roce 2015 vystoupila na jeho obranu během soudního sporu, ve kterém se nařčení z domácího násilí bránil. Vydala prohlášení, že ji Sean nikdy neudeřil, nespoutal ani fyzicky nenapadl a že jakékoliv opačné tvrzení je nepravdivé. Pennovým fanouškům se ulevilo, protože jedna z pověstí tvrdila, že Madonnu ohrožoval baseballovou pálkou. 

Pokračování 3 / 7

Mariah Carey

Velikonoční Mariah CareyVelikonoční Mariah Carey | profimedia.cz

Popová diva na veřejnosti vybuchla mnohokrát a mnohokrát se svěřovala novinářům, že za záchvaty hněvu může neradostné mládí strávené v problematické rodině. Její trable vyvrcholily v roce 2016 incidentem, kdy se rozčílila na chůvu svých dětí, že nevaří večeři, když má za chvíli dorazit Prince, Michael Jackson a Whitney Houston. Chůva nechtěla konflikt eskalovat, takže nenamítla, že všichni tři hosté jsou po smrti, a zavolala na pomoc bývalého manžela Mariah Nicka Cannona. Zpěvačka skončila na psychiatrii, která jí evidentně pomohla. Na Nový rok 2017 zpívala v Austrálii živé vystoupení a zvukař jí nedokázal zprovoznit odposlech do sluchátka v uchu. Mariah nevybuchla a technické problémy místo toho popisovala zvukaři i publiku improvizovaným zpěvem, který se stal zlatým hřebem celého vystoupení. 

Pokračování 4 / 7

Shia LaBeouf

Americký herec Shia LaBeouf.Americký herec Shia LaBeouf. | Profimedia

LaBeouf je herec, který chce za každou cenu prorazit skutečným uměním, ale celý svět si ho pamatuje jen z Transformerů. Je tedy možné, že za jeho záchvaty vzteku mohou nenaplněné umělecké ambice. V každém případě jich má na kontě spoustu. V roce 2005 narážel autem do sousedova vozu a pak se k němu dobýval domů s nožem v ruce. V roce 2008 ho musela policie násilím vynést namol opilého ze supermarketu. V roce 2011 skončil hned dvakrát v poutech kvůli rvačkám v barech a v roce 2014 málem dostal nařezáno v londýnské hospodě, kde se snažil jednomu z hostů dát „hlavičku“. Nejbizarnější extempore ale předvedl v roce 2014 během broadwayského představení muzikálu Cabaret. Do publika zasedl notně opilý, v polovině hry si zapálil cigaretu a začal na herce pořvávat sprosťárny. O přestávce nechtěl z divadla odejít a musela ho vyvést policie s pouty na rukou a slzami v očích. 

Pokračování 5 / 7

Michael Richards

Michael Richards v roce 1993Michael Richards v roce 1993|Wikimedia Commons/photo by Alan Light

Případ nechvalně proslulého stand-upu Michaela Richardse je důkaz, že i jediný výbuch hněvu dokáže navždy pokazit hvězdnou kariéru. Richards za ni vděčil populární roli Cosmo Kramera v devadesátkovém sitkomu Seinfeld. Po jeho ukončení sice žádnou podobnou roli nezískal, zařídil si ale slušné živobytí jako stand-up komik. V roce 2006 ho ale při vystoupení v losangeleské Laugh Factory začal jeden z diváků hecovat a Richards v rozporu se všemi zákony stand-upu vybuchl vzteky. Diváka zahrnul rasistickými urážkami a řval na něj, že před padesáti lety by ho nechal pověsit hlavou dolů. Dnes by se po takové epizodě pravděpodobně stal hrdinou bojovníků za svobodu slova, v roce 2006 tím ale svou kariéru pohřbil. Nezachránil ho ani Jerry Seinfeld, který ho pozval do svého vystoupení v talk show Davida Lettermana. Richards se s nimi spojil na dálku ze svého domova, jeho omluva ale působila tak nepatřičně legračně, že se jí diváci ve studiu začali smát a Seinfeld je musel rozhořčeně uklidňovat. Bývalému kolegovi tím nepomohl, ale popkultuře alespoň daroval scénu, která byla nesčetněkrát parodována v seriálech, jako je Family Guy nebo South Park

Pokračování 6 / 7

Vince Vaughn

Vince VaughnVince Vaughn|profimedia.cz

Záchvaty zuřivosti nemusí být nutně negativní. Důkazem může být Vince Vaughn. Je sice známý jako dobrosrdečný komik, ale ve sporadických rolích krváků, jako je Blok 99 (Brawl in Cell Block 99) nebo Na špatné straně (Dragged Across Concrete) dokazuje, že umí i ukázat zuby. V praxi to potvrdil velkolepou bitkou, do které se zapletl v roce 2001 ve Wilmingtonu v Severní Karolíně. Po natáčení si Vaughn šel orazit do místního baru se Stevem Buscemim a scénáristou Scottem Rosenbergem. Vše údajně začalo nevinným rozhovorem, do kterého se s Vaughnem pustila jedna místní dáma. Jejímu příteli se flirtování nelíbilo a hodlal si to s Vaughnem vyříkat před barem. Na férovku ho však doprovázela asi desítka kamarádů, což nemohl Buscemi nechat jen tak, a tak vyrazil krýt kolegovi záda. Na čerstvém vzduchu žárlivému mládenci došlo, že Vaughn měří dva metry a váží metrák, a chtěl ze situace vycouvat. Jeden z opilých čumilů se ale vrhl na Buscemiho a bodl ho několikrát nožem. Vaughna to pochopitelně rozzuřilo a partu opilců seřezal tak důkladně, že ho musela krotit policejní hlídka vyzbrojená pepřovým sprejem. Vince skončil ve vazbě, Steve na pohotovosti a dodnes jsou z nich nejlepší kamarádi. 

Pokračování 7 / 7

Orlando Bloom

Miranda Kerr a Orlando BloomMiranda Kerr a Orlando Bloom | profimedia.cz

Nejzábavnější výbuchy emocí jsou ty, které se odehrají mezi znesvářenými celebritami. Zvlášť tehdy, kdy se dá jedné z nich bez výhrady fandit. Dokonalý příklad nastal v červnu 2014, kdy se na Ibize potkal Orlando Bloom s Justinem Bieberem. Bieber už dva roky plnil internet drby o údajném žhavém večírku, který prožil v zákulisí přehlídky Victoria Secret s tehdejší Bloomovou manželkou, modelkou Mirandou Kerr. Obecně se soudí, že mezi nimi k ničemu nedošlo, protože kdo by stál o Justina Biebera, když má doma Legolase. Když se ale oba setkali v jedné restauraci, rivalita vzplála a Orlando Bloom se za povzbuzování Leonarda DiCapria a dalších prominentních hostů do zpěváka pustil pěstmi. Z bitky bohužel existuje jen kratičké a rozmazané video, z Blooma ale incident udělal hrdinu antibieberovského odboje.