Zdroj: envato

Jak se vyrovnat s kulturním šokem a adaptací na nové prostředí?

Každý rok cestuje letecky po světě stovky milionů lidí. Ať už je jejich cílem business, dovolená nebo poznávací zájezd, každé přistání v cizí zemi s sebou může přinášet kromě vzrušení z objevování nových míst i kulturní šok. Jak ze svých cest můžete vytěžit maximum, ať už vás aerolinky dopraví kamkoliv?

Cestování do nových zemí může být vzrušující, zároveň s sebou přináší i spoustu výzev a často nečekaných okamžiků a kulturních rozdílů. Ať se zkrátka připravíte sebelépe, nedorozumění a zmatek vás na cestě může potkat velmi často. Prvním pravidlem je, nenechat se vykolejit. A co jsou ta další? 

“Víte že… v každém okamžiku je na obloze podle služby FlightAware přes 9 500 letadel a více než 1 milion lidí? Pokud by nebe bylo samotstanou zemí, právě lety by z něj udělali 156. nejlidnatější zemi světa.”

Že vás to nalákalo na další cestu? Mrkněte na letenky Praha a ulovte si letenky do takové destinace, po které vaše srdce touží.

Informujte se a prověřujte

Než vyrazíte do nové destinace, prožeňte ji párkrát okénkem vyhledávače a zjistěte si důležité informace. O místní kultuře vám toho mohou hodně napovědět, zároveň budete vědět, na jaké tradice můžete narazit a jaké kulturní odlišnosti vás pravděpodobně potkají. Kromě toho se ale informujte o počasí v dané sezóně, povinnostech obstarat si víza nebo certifikáty, aktuální politické situaci a bezpečnosti v zemi, možnostech ubytování i turistických pastí. Internet, podcasty, knihy i cestovatelské sociální účty vám poskytnou celou řadu užitečných tipů a ušetří vám cenné nervy a čas. 

A když nemáte absolutně tušení, odkud začít? Mrkněte na článek Kam letět v roce 2022, třeba budete mít jasněji. 

Respekt k místním zvyklostem

Ano, můžeme mít jiné názory a zvyky, každopádně respektování místní kultury patří mezi důležitá pravidla každého cestovatele. Co může být vhodné v jedné zemi nemusí být v pořádku v jiné. Na to je potřeba myslet. Samozřejmě nemusíte dělat nic, co je vám v rámci odlišné kultury nepříjemné. Pokud ale chcete vyrazit mezi místňáky, je dobré se jim přizpůsobit a ukázat, že vám na jejich zemi záleží. Buďte vhodně oblečeni, zjistěte si, jaká jsou pravidla společného stolování a nezapomeňte se naučit v místním jazyce pozdravy a pár dalších zdvořilostních frází.

envato

Ptejte se místních, na cokoliv 

Budovat mezilidské vztahy na cestách se vyplatí, máloco vám totiž dokáže přiblížit místní zemi tak důvěryhodně jako její obyvatelé. Často můžete narazit na jazykovu bariéru, pokud ale alespoň trochu najdete společnou řeč, skvěle nakročeno. Jak místní tráví volný čas? Kam se chodí najíst? Kde pracují? Co by vám doporučili? A co je samotné naopak na jejich zemi štve? Právě mezilidské vztahy mohou být klíčové pro překonání kulturního šoku. A navíc, právě místní vám ukážou onu autenticitu, kterou těžko najdete v turistickém průvodci.

envato

Buďte v módu: Cestovatel

Ať už vás cesty zavedou kamkoliv, oprostěte se od běžného přemýšlení, na které jste zvyklí během roku doma. Cestování s sebou přináší nové zážitky a poznání nejen míst, ale i sebe sama. A to se vždycky lépe provádí s otevřenou myslí. Snažte se splynout, přizpůsobit se místnímu způsobu života a jeho tempu. Navštěvujte trhy, lokální kavárny nebo i menší kulturní akce. Neporovnávejte, ale nasávejte všemi smysly to, co vám vybraná země přináší.

Udržujte kontakt s přáteli  Ať už prožíváte zážitky na cestě sami nebo ne, nezapomeňte na své přátele a rodinu. Udržovat s nimi kontakt vám pomůže i v rámci integrace do nového prostředí. Staví totiž na tom, co už důvěrně znáte. Tak překonáte pocit odcizení, a i mezi místními můžete nakonec snáze komunikovat a začlenit se. A čím lépe vám v místě bude, tím dříve můžete začít plánovat další trip. Letenky levně pořídíte na eSky.