Zdroj: Future Farming s.r.o.

Future Farming slaví 5. narozeniny. Firma již utržila 500 milionů Kč a dále roste

Společnost Future Farming slaví na začátku listopadu 5. narozeniny. Firma se během pěti let stala průkopníkem výstavby aquaponických farem v Česku a zároveň dodavatelem vyspělých technologií pro moderní zemědělství 4.0. Firma dokazuje, že lze ve velkém produkovat potraviny udržitelným způsobem.

Future Farming byl založen teprve v roce 2018 a z klasického startupu se v čase proměnil na úspěšnou technologickou firmu, která vyvíjí, vyrábí a dodává vlastní technologické celky v oborech pokročilá aquaponie, hydroponie a recirkulační chovy ryb a staví moderní udržitelné zemědělské farmy na klíč. Za rok 2022 Future Farming utržil bezmála 220 milionů korun a měl zisk před zdaněním ve výši přesahující 30 milionů.

„Před pěti lety by mě ani ve snu nenapadlo, co všechno se nám za tak krátký čas podaří. Chtěl bych moc a moc poděkovat všem lidem z našeho týmu i lidem ze sesterských organizací Future Farming, kteří v uplynulých pěti letech neuvěřitelně tvrdě pracovali. Dále musím zmínit všechny naše investory, obchodní partnery, dodavatele a vědecké týmy na univerzitách po celé České republice, kteří sdílejí náš aquaponický sen o zdravých a ekologicky šetrných potravinách. Všichni odvádějí obrovský kus práce a díky nim měníme náš aquaponický sen ve skutečnost. Možná při tom uděláme pár chyb, ale to je úděl všech, kteří se vydali novou dosud neprošlapanou cestou. Jsem přesvědčen, že naše planeta a naše děti veškeré úsilí Future Farming v budoucnu ocení,” řekl spoluzakladatel Future Farming Michal Fojtík.

Příběh firmy, která začínala od nuly

Jak to všechno začalo a co vše se firmě v prvním, druhém, třetím a čtvrtém roce podařilo si můžete přečíst zde.

Do pátého roku vstoupil Future Farming před 12 měsíci s ambicí vybudovat v Čechách druhou produkční aquaponickou farmu. Podzimní měsíce 2022 se nesly v duchu technologií pro moderní zemědělství. 12. 11. 2022 byl slavnostně otevřen nový Mendelův skleník vybavený aeroponní technologií Future Farming. 4. 12. 2022 firma získává prestižní Cenu za přínos v oblasti ekologického pěstování potravin v soutěži Chytrá města. Divize Development dokončuje v prvním kvartále 2023 vývoj tak zvané egyptské farmy, jejichž parametry jsou vhodné pro země jižní Evropy a Afriky. 

16. 5. 2023 nastává další velký milník. Future Farming spouští do provozu ve druhém bloku brněnské farmy Aztéckou zahradu. Instalace technologie znamená, že gigafarma v brněnských Heršpicích je ze tří čtvrtin hotová a k jejímu dokončení dojde po vyhodnocení a komparaci dat z provozu prvního a druhého bloku.

V květnu 2023 zároveň pořádá Future Farming první konferenci Future World, kde veřejně představuje své hospodářské výsledky. Firma od svého založení na tržbách získala bezmála 500 miliónů korun a dále roste.

Future Farming následně poprvé představuje na mezinárodní scéně své technologie. Aztécká zahrada budí na mezinárodním veletrhu GreenTech v Amsterdamu značnou pozornost.

Zvyšuje se také aktivita dceřiné firmy Farmia Food a počet distribučních míst, kde si lidé mohou zakoupit aquaponické produkty. Mezi distributory se nově objevuje největší farmářské on line tržiště Scuk a na obzoru je první velký kontrakt s prvním nadnárodním obchodním řetězcem.

Strategické partnerství s Rybí zahradou

Vedení Future Farming na rostoucí poptávku po aquaponických potravinách reaguje strategickým partnerstvím s dvojkou na trhu. Farmou Rybí zahrada, za kterou stojí skupina Meriton z velmi úspěšné investiční skupiny Miton (projekty rohlík.cz nebo Slevomat, atd.) Rybí zahrada v aquaponické infrastruktuře Future Farming nahrazuje původně zamýšlenou farmu Přerov. S pokrytou poptávkou po aquaponické zelenině a rybách v České republice může firma obrátit svou pozornost do dalších zemí, kde mají o výstavbu aquaponických farem velký zájem. Ministerstvo půdního hospodářství a rozvoje venkova Slovenské republiky poskytuje ve druhém pololetí 2023 investiční pobídku firmě Farming technologie Slovakia ze skupiny Future Farming. Dotace pocházející z evropských strukturálních a investičních fondů a bude využita na rozvoj moderního zemědělství na Slovensku.