Zdroj: EDDIE s.r.o.

Českým tenistům se daří

Český tenis má důvod k radosti. Uplynulo sotva pár dnů od okamžiku, kdy Markéta Vondroušová zdvihla nad hlavu trofej pro šampionku nejslavnějšího tenisového turnaje na světě, Wimbledonu. Její cesta za vítězstvím nebyla snadná, dokázala překvapit celý tenisový svět. Kdo by si na takový výsledek před začátkem turnaje vsadil?

Cesta Markéty Vondroušové k vítězství

Až do letoška Markéta Vondroušová vyhrála v All England Clubu jen jeden jediný zápas ve dvouhře, do turnaje vstupovala ze 42. pozice na světovém žebříčku, hrála jako nenasazená hráčka. Během turnaje dokázala porazit 5 nasazených hráček a jako první od roku 1968 dokázala jako nenasazená zvítězit. Ve finále porazila tuniskou tenistku Uns Džábirovou a navázala na úspěchy Petry Kvitové, Jany Novotné a Martiny Navrátilové.

Díky skvělému výkonu poposkočila v žebříčku na 10. místo, v pořadí pro Turnaj mistryň se posunula dokonce na páté místo. Na postupových místech se zatím nachází i další české tenistky Karolína Muchová (7.) a Petra Kvitová (8.). Pokud by se všechny tenistky na turnaj, který se koná v závěru sezóny v Šen-čenu, kvalifikovaly, byl by to další ohromný úspěch pro náš tenis. Do Turnaje mistryň ale ještě zbývá dost času, pořadím mohou zamíchat i další tenistky. Jak si naše děvčata vedou můžete průběžně sledovat na livescore portálu 24live, kde najdete tenisové výsledky zápasů žen i mužů.

EDDIE s.r.o.

Zapomenout rozhodně nesmíme ani ohromný úspěch Barbory Strýcové, která se vydala na rozlučkové turné po porodu syna a jednou ze zastávek byl i Wimbledon. Její poslední. Lepší konec si nemohla přát, i ona dosáhla mety nejvyšší a spolu s Sie Šu-wej získala trofej pro šampionku.

I mezi muži máme své želízko v ohni

Když už jsme tak byli u toho Wimbledonu, měli bychom zmínit i úspěchy českého tenisty Jiřího Lehečky. I jemu se v turnaji dařilo, stopku mu vystavil až v osmifinále Daniil Medveděv, kterému náš tenista zápas skrečoval kvůli zranění nohy. Do té doby ale předváděl skvělé výkony, škoda bolesti pravého nártu a chodidla, které ho limitovaly.

Dařilo se i juniorům

No a abychom nezapomněli vůbec na nikoho, musíme zabrousit i mezi naše juniory. Do finále se mezi dívkami probojovala Nikola Bartůňková, čtyřhru ovládly Alena Kovačková a Laura Samsonová. Titulem v juniorském deblu na Wimbledonu se může pochlubit i Jakub Filip.

EDDIE s.r.o.

Co stojí za úspěchem českého tenisu?

Mezi muži se v první padesátce žebříčku ATP (k 24. 7. 2023) z českých tenistů aktuálně pohybuje právě už zmíněný Jiří Lehečka, mezi ženami máme zástupkyň víc. Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková, Karolína Muchová, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Kateřina Siniaková.

Když se na žebříček podíváme a zamyslíme se nad tím, jak malá země jsme, je až s podivem, kolik zástupců tam máme. Polsko, které má přes 38 milionů obyvatel, má v první padesátce mezi ženami 2 zástupkyně, mezi muži jednoho. USA s 332 miliony obyvatel jich má mezi ženami 6, mezi muži 7. Nutně si tak musíme položit otázku, jak je možné, že máme tolik skvělých tenistů? Na to se ostatně už nějakou dobu ptá i celý tenisový svět.

Za úspěchem našeho tenisu jistě stojí domácí základna, tenisový svaz, fungující systém a také obětavost rodičů při prvních krůčcích malých tenistů. A tím rozhodně nemyslíme jen to, že dětem koupí potřebnou výbavu a přihlásí je na kroužek tenisu. Objíždí s nimi turnaje a podporují je, to stojí čas i finance.