Očkování je zatím bez registrace.

Očkování je zatím bez registrace. Zdroj: Foto: J. Koťátko, J. Poláček

Američtí vědci chtějí testovat vakcínu na heroin již někdy v příštím roce

Vakcína proti heroinu zní jako skeč ze zábavného pořadu, ale se zhoršující se opioidovou krizí ve Spojených státech vidí tamní vědci její vývoj jako poměrně zásadní věc. Jako způsob, jak zbrzdit nejhorší dopady opioidové epidemie, než se vyřeší krize samotná. 

Někdy se tomu říká opioidová krize, někdy opioidová epidemie. V obou případech je myšleno to samé - nadměrné a nebezpečné užívání opioidů v populaci, což je přesně to, čím Severní Amerika, a Spojené státy obzvlášť, v posledních letech tak viditelně trpí. Distribuce velice silných léků proti bolesti, často prodávaných na velice benevolentní předpis, v kombinaci s ne zrovna dokonale financovaným zdravotnictvím způsobuje, že lidé se stávají závislými na léky proti bolesti… a když k nim ztratí přístup musí je nahradit pouliční verzí. Často je to heroin nebo jeho silnější bratránek fentanyl. 

Vědci z univerzity v Montaně se teď snaží zbrzdit nejhorší dopady opioidové krize - pomocí vakcíny. “Naše vakcína krizi nezastaví, ale může v mezičase zachránit životy,” říká dr. Jay Evans. 

Testovat by se mělo napřesrok

Vakcína by měla být schopná navázat aktivní látky opioidů do krve a zabránit tak tomu, aby se dostaly do mozku. V podstatě by tak měla uživatele zachránit před předávkováním. A vědci jsou poměrně ambiciózní, první klinické testy by měly začít probíhat již příští rok. “Testy na lidech bychom chtěly začít již začátkem roku 2024,” říkají vědci. A samozřejmě by měly být orientovány na bezpečnost, jako všechny první testy vakcín. 

“Začíná se nízkými dávkami, od nichž se neočekává žádná efektivita, první kolo testování je celé o bezpečnosti,” vysvětluje dr. Evans a dodává. “V dalších fázích se pak postupně dávka zvyšuje, dokud není bezpečná a zároveň funkční.”