Indové slaví

Indové slaví Zdroj: Reuters

Indie? Zapomeňte. Země možná změní své oficiální jméno na Bharat

Indický premiér Nárendra Módí použil v textu pozvánky na letošní summit G20 název Bharat místo Indie. Ministři z jeho Indické lidové strany to vítají jako krok proti britskému imperialismu, opozice to ale zpochybňuje.

Pozvánka na letošní summit G20 odkazuje na prezidentku Indie Draupadi Murmuovou jako na „prezidentku Bharatu”. Zprávy o použití hinduistického jména pro Indii se na veřejnosti objevily jen dva dny poté, co Mohan Bhagwat, vůdce indické nacionalistické hinduistické organizace a ideologický mentor pro Indickou lidovou stranu, v projevu uvedl, že země by se měla jmenovat Bharat. Informuje o tom americký deník Time.

„Občas používáme Indie, aby nám rozuměli ti, kteří mluví anglicky. Ale musíme s tím přestat. Název země Bharat zůstane Bharatem, ať už se vydáte kamkoli na světě,” říká Bhagwat.

Vůdci opozičních stran krok kritizují a označují ho za reakci na jméno jejich nové koalice, která se jmenuje INDIA (The Indian National Developmental Inclusive Alliance), uvádí britský deník BBC.

Jméno Bharat je sice uvedeno v indické ústavě, avšak pouze jednou. První článek uvádí „Indie, jest Bharat, bude svazkem států.” Zároveň Bharat je označení pro značně větší území než je nyní Indická republika. Akhand Bathar je koncept “velké spojené Indie” do jejíž hranic by patřily i sousední státy jako Afghánistán, Bangladéš, Pákistán, nebo Tibet.

Název Indie je poangličtěné jméno ze sanskrtu pro řeky Indus a Sidhú a začalo se oficiálně užívat během vlády Spojeného království nad Indií. Jméno Bharat také pochází ze sanskrtu, ze starých hinduistických textů puránů. Ty popisují velké plochy země, na kterých žijí lidé, a jeden z regionů se jmenuje Bharatavarsa.

I když bylo jméno Bharat použito v pozvánkách na summit G20, veškeré oficiální indické weby stále používají termín Indie a Draupadi Murmuová je na sociální síti X uvedena jako prezidentka Indie.