Video placeholde

Medvěd, nebo člověk v převleku? Čínská zoo ujišťuje, že jde o skutečné zvíře. Posuďte sami

Zoologická zahrada ve východočínském městě Chang-čou se po obviněních na sociálních sítích brání a ujišťuje, že vystavuje skutečné medvědy malajské, nikoli lidi převlečené za tyto šelmy. Snímky jednoho stojícího medvěda totiž vyvolaly spekulace, že jde o člověka v kostýmu, uvedl server BBC News.

Zoologická zahrada v reakci na snímky a záběry uvedla, že lidé "nerozumí" tomuto druhu. Medvědi malajští, nejmenší druh na světě, jsou obvykle velcí jako pes, uvedla zoo. Jedná se o ohrožený druh pocházející z deštných pralesů jihovýchodní Asie.

Na videu je vidět medvěd, jak stojí na okraji svého výběhu, drží tlapy podél těla a pozoruje návštěvníky. Uživatelé sociálních sítí se ptali, jak může zvíře stát tak vzpřímeně na tak štíhlých nohách a debatovali také o povislých kožních vacích kolem jeho boků, které podle nich připomínaly špatně padnoucí medvědí oblek.

"Někteří lidé si myslí, že stojím jako člověk. Zdá se, že mi moc nerozumíte," uvedla zoo v příspěvku napsaném z pohledu medvědice Angely. "Když se řekne medvěd, první, co vás napadne, je obrovská postava a ohromující síla. Ale ne všichni medvědi jsou behemoti a ztělesněné nebezpečí," uvedla zoologická zahrada a zdůraznila, že jde o opravdu drobný druh.

Tito medvědi jsou podle zoo ve stoji na zadních nohách vysocí 1,3 metru, což je méně než polovina velikosti medvědů grizzly původem ze Severní Ameriky.

Zooložka Ashleigh Marshallová z Chesterské zoo v Británii řekla, že se podle ní jedná o opravdového medvěda. Dodala ale, že tento druh opravdu často vypadá jako člověk v medvědím kostýmu. Na dotaz ohledně jeho zvrásněné a volné kůže v zadní části těla uvedla, že se jedná o normální a velmi důležitý vzhled jeho anatomie. Záhyby pomáhají chránit medvědy před predátory, protože volnost umožňuje medvědům "otočit se v kůži" a bránit se, pokud by se jich zmocnilo velké zvíře, například tygr, vysvětlila Marshallová.

Počet návštěvníků zoologické zahrady v Chang-čou se zvýšil o 30 procent na přibližně 20.000 denně od chvíle, kdy se na internetu rozšířily snímky medvěda.

Případy, kdy se zoologické zahrady pokoušely o nevydařené náhrady za divoká zvířata, nejsou ojedinělé. V roce 2017 například zahrada v Kuang-si na jihovýchodě Číny slibovala tučňáky, na návštěvníky však čekaly jen nafukovací atrapy. V zahradě v provincii Che-nan vydávali tibetského mastifa, velmi huňatého psa, za lva. Mimo Čínu pak měli v několika případech nabarvení osli vzbudit u návštěvníků zdání, že se dívají na zebry.

Medvěd malajský (skutečný)Medvěd malajský (skutečný)|Wikipedia / Sakurai Midori