Zdroj: Pexels

Z Egypta do dnešní doby: Cesta úpravy vlasů skrze staletí

Historie úpravy vlasů se táhne hluboko do minulosti lidstva. Už v pravěku se lidé pokoušeli zdobit své vlasy různými způsoby, a to pomocí přírodních materiálů, jako jsou květiny, peří nebo kameny.

Dnes si nedovedeme bez zručného kadeřníka nebo barbera život představit. Těžko bychom si upravovali, stříhali a barvili vlasy tak, abychom nemuseli pár měsíců chodit v klobouku nebo čepici. Navíc, v dnešním světě pospojovaném díky internetu, mohou kadeřníci načerpat inspirace například z Paříže, New Yorku nebo Londýna a stále mohou pít kávu třeba na adrese kadeřnictví Praha 5 nebo Brno jih.

Jak to bylo dřív?

První skutečná kadeřnictví, která poskytovala profesionální úpravu vlasů, se objevila už ve starověkém Egyptě. Egyptské kadeřníky známe ze soch a fresek v hrobkách faraonů. Byli velmi zruční a ovládali mnoho technik úpravy vlasů. Oblíbenou metodou bylo natáčení vlasů pomocí horkých kovových tyčí. Vlasy se pak upevnily do podoby výrazných kadeří nebo copánků. Kadeřníci také používali různé oleje a parfémy pro zlepšení vůně a lesku vlasů.

V antickém Řecku a Římě bylo stříhání vlasů a úprava vousů velmi populární. Muži i ženy navštěvovali kadeřníky a využívali jejich služeb. Římští kadeřníci měli specializované nůžky a hřebeny pro různé druhy účesů. Vlasy se často natíraly oleji a vosky, aby získaly větší objem a lesk.

Po pádu Římské říše však kadeřnické služby upadly v zapomnění a převládal přírodní a jednoduchý vzhled vlasů. Tato situace trvala až do středověku, kdy se úprava vlasů opět stala důležitou součástí módy.

V renesanci a baroku byly vlasy považovány za důležitý symbol společenského postavení a bohatství. Kadeřníci měli ve svých salónech širokou škálu technik a nástrojů pro úpravu vlasů. Vlasy se zdobily perletí, korálky nebo jinými ozdobami a samozřejmě parukami. Tento trend pokračoval až do 19. století, kdy se úprava vlasů stala dostupnější i pro běžné lidi.

V 20. století došlo k obrovskému boomu kadeřnických služeb. Kadeřníci se stali nedílnou součástí společnosti a jejich salóny se objevily ve městech po celém světě. Vlasy byly upravovány nejen stříháním, ale také barvením, trvalou ondulací, vyrovnáváním a mnoha dalšími technikami.

V dnešní době je úprava vlasů stále velmi populární a kadeřnické salóny nabízejí širokou škálu služeb pro různé potřeby a preference zákazníků. Nové technologie a produkty umožňují dosahovat různých účesů a stylů. Kadeřníci se neustále zdokonalují a sledují nejnovější trendy v oblasti úpravy vlasů.

Historie úpravy vlasů je plná zajímavých proměn a vývoje. Od pravěku po současnost hrály vlasy významnou roli ve výrazu individuality, módy a společenského postavení. Díky kadeřníkům a jejich dovednostem můžeme dnes vyzkoušet různé účesy a upravit vlasy podle našich představ.