Švédský monoskop

Švédský monoskop Zdroj: Wikimedia Commons/Andrew2

Monoskop Jaromíra Soukupa a 12 dalších: Galerie toho nejnudnějšího, co kdy bylo v televizi k vidění

Kanály televize Barrandov dnes zhruba devět hodin nevysílaly kvůli odpojení dodávky proudu. Od 10:00 je po napojení na záložní zdroje mohou diváci opět sledovat. Ráno se místo vysílaného programu na kanálech objevil pouze monoskop. A protože jsme pro vás loni připravili galerii těchto ikonických krasavců dějin televizního vysílání, přinášíme vám ji znovu, rozšířenou o poslední úlovek - monoskop Jaromíra Soukupa. 

 

Stejně jako domácí telefony, magneťáky, batika nebo Lunetic se i monoskopy tiše vytratily z našich životů. A přitom byly kdysi na obrazovce každý den. A jakkoliv bylo a bývá televizní vysílání často nudné, monoskopy, pojmenované po elektronce, která je vytvářela, byly pravděpodobně nejnudnější. I to zrnění, které dávali po nich, se alespoň hýbalo. 

Televizní zkušební obrazec sloužil k přesnému vyladění celého řetězce televizního vysílání od kamery přes monitor až po televizní přijímač. 

S jeho pomocí se nastavovaly a kontrolovaly rozlišovací schopnosti vodorovného i svislého rozkladu obrazu, jas, kontrast, geometrické zkreslení, barevné nastavení, přesnost synchronizace atd. Před onou speciální elektronkou byl prostě jen vytištěný na papíře. V počátcích televize bylo potřeba zapnout TV přijímač 20 minut před začátkem vysílání, aby se stihlo podle návodu na přístroji vše nastavit. 

Monoskop měl ale i zvukový doprovod. V jednu dobu to u nás bylo vysílání rozhlasové stanice Hvězda. To by ale bylo zábavy příliš. Tak se vysílal tón o kmitočtu 1 kHz. Skvělá pecka. 

Digitalizace, moderní televizní přístroje i nonstop vysílání nás nakonec o monoskopy připravil. Pokud by se vám ale stýskalo, připravili jsme pro vás jejich přehlídku.  

Pokračování 2 / 14

BBC z roku 1934

Jeden z prvních televizních zkušebních obrazců BBC z roku 1934Jeden z prvních televizních zkušebních obrazců BBC z roku 1934 | Wikimedia Commons

Jeden z prvních televizních zkušebních obrazců britské BBC z roku 1934. Využívá třicetiřádkový systém vynálezce televizoru Johna Logie Bairda. Co to je, nevíme. Slunce nad kanálem? Fotbalový míč před bránou? Šálek čaje a kriketová pálka?

Pokračování 3 / 14

Testovací obrazec BBC typu B

Testovací obrazec B od BBCTestovací obrazec B od BBC | Wikimedia Commons/TypicalWriter

Wikipedie uvádí, že testovací obrazec BBC typu B byl velmi podobný typu A. Ten se ale nedochoval. My to poznáváme. Tohle je tenis z prvních videoher. Čtyřhra. Na hokejovém kluzišti. A se střídačkami.

Pokračování 4 / 14

BBC z roku 1997

Barevný testovací obrazec BBCBarevný testovací obrazec BBC | Wikimedia Commons/Ughhhg

Elektronický obrazec používaný v britské BBC v roce 1997. Ministerstvo švihlé chůze podle nás. Nebo hromadná zavíračka v londýnských barech. Britská pop music na přelomu 70. a 80. let.

Pokračování 5 / 14

Indiánská hlava

Monoskop používaný americkou televizí RCA přezdívaný Indiánská hlavaMonoskop používaný americkou televizí RCA přezdívaný Indiánská hlava | Wikimedia Commons

Pojďme za oceán. Tenhle monoskop se jmenuje indiánská hlava a televize RCA ho představila v roce 1939 a stal se v následujících letech stálicí televizního vysílání po celé Americe. Pohřbilo ho až barevné vysílání v 60. letech. Ale dál se prodával třeba jako lampička a objevil se na plakátech filmu 'Weird Al' Yankovice Jak se dělá televize.

Pokračování 6 / 14

CBC z konce 40. let

Testovací obrazec CBSTestovací obrazec CBS | Wikimedia Commons/Wbwn

Americká stanice CBS a konec 40. let. Krásná práce. Pokud se ale člověk vzbudil před televizí, když vysílala tohle, muselo to v něm obzvlášť v té době vzbudit dojem, že se na něj řítí stíhačka Spitfire. 

Pokračování 7 / 14

Monoskop Československé televise

Monoskop Československé televise z roku 1953Monoskop Československé televise z roku 1953 | Wikimedia Commons

Československá televize začala své pravidelné veřejné vysílání v roce 1953. To se ještě televize psala se „s“. Z této doby je i náš první monoskop. Nápis byl později změněn na „ČESKOSLOVENSKO“. Televize se musela tehdy 20 minut zahřívat a pak nastavit podle návodu právě na vysílání monoskopu. 

Pokračování 8 / 14

ARD monochromatický testovací obrazec Telefunken

Monochromatický testovací obrazec Telefunken od ARDMonochromatický testovací obrazec Telefunken od ARD | Wikimedia Commons/Yagosaga

Univerzální testovací vzor německé televize ARD z 50. až 70. let minulého století. Pokud se na něj budete upřeně dívat alespoň 30 vteřin, možná něco uvidíte, ale my nevíme co. Nezkoušeli jsme to, je to přeci jen německá věc z minulého století. Třeba bychom z toho mohli začít hajlovat a to nechceme. 

Pokračování 9 / 14

Královská sláva na Pegasu

Francouzský černobílý monoskopFrancouzský černobílý monoskop | Wikimedia Commons

A nastupují Francouzi. Jejich televize RTF používala od roku 1953 v centrálním obrazci fotografii jedné z jezdeckých soch ze zámku v Marly. Je to Královská sláva na Pegasu proti zatažené obloze a údajně se na ní skvěle ostří obraz.  

Pokračování 10 / 14

Španělská TVE 2

Monoskop španělské televizeMonoskop španělské televize | Wikimedia Commons

Tenhle monoskop používala španělská televize v letech 1993 až 2001. Moře, Gaudí, korida i vína červená a bílá v tom vidíme. I bílý balet Realu Madrid by se našel. Barcelonu ale hledáme marně. 

Pokračování 11 / 14

Sovětská televize

Sovětský monoskop ze 60. letSovětský monoskop ze 60. let | Wikimedia Commons/Tucvbif

Tohle je monoskop sovětský ze 60. let. Nevíme, jak vy, ale my tam vidíme usmívající se kočku.

Pokračování 12 / 14

Čínský model

Čínský monoskopČínský monoskop | Wikimedia Commons

Čínský HDTV test. Náš favorit. Co všechno se asi tímhle dá měřit, ladit, zpřesňovat, štelovat a upravovat. Radši nemyslet. 

Pokračování 13 / 14

Švédská TV1

Švédský monoskopŠvédský monoskop | Wikimedia Commons/Andrew2

Abba, IKEA, Volvo a teď tohle. Rok 1969. Předěl mezi černobílým a barevným světem. Za nás deset bodů z deseti.

Pokračování 14 / 14

Monoskop Jaromíra Soukupa

Nefunkční TV BarrandovNefunkční TV Barrandov | archiv Blesku

Kanály televize Barrandov dnes zhruba devět hodin nevysílaly kvůli odpojení dodávky proudu. Ráno se místo vysílaného programu na kanálech objevil pouze monoskop. Provedení je poměrně fádní, zvláště když ho porovnáme s nejlepšími kousky v naší galerii. Ale my ceníme, že TV Barrandov tuto ikonu televizního vysílání na obrazovky vrátila.