Zdroj: Heineken Česká republika, a.s.

4
Fotogalerie

Téměř polovina Čechů chce své Vánoce obohatit novou tradicí: Recepty na neotřelé cukroví, které ještě neochutnali!

Nejnovější průzkum, který realizovala agentura STEM/MARK pro pivní značku Zlatý Bažant, odhalil, že 97 % Čechů dodržuje zavedené vánoční zvyky a tradice. Téměř polovina Čechů by ale své Vánoce ráda obohatila o tradice nové. Zlatý Bažant přichází s tipy, jak zažít Vánoce jinak. Vyzkoušejte originální cukroví z kuchyně Pavla Berkyho.

Přichází Vánoce, čas klidu, rodinné pohody a také obyčejů a zvyků, které se každý rok opakují. Ne všem to ale vyhovuje. O novou tradici by své svátky rád obohatil každý druhý Čech, z nichž polovinu tvoří ženy ve věku do 30 let. Alespoň jednu konkrétní zahraniční tradici přitom zná jen 18 % dotázaných. Ještě menší povědomí, 8 %, mají Češi o vánočních zvycích v Bažantově rodné zemi, na Slovensku.

Zlatý Bažant radí: Inspirujte se u sousedů

I v rámci Evropy existuje spousta zajímavých vánočních aktivit. Ve Švýcarsku například sousedé adventní čas tráví pospolu v obci (případně ulici), kde vytvoří dle čísel popisných reálný adventní kalendář a na koho zrovna vyjde dle kalendáře a čísla domu řada, ten hostí v předvánočním čase zbytek sousedství.

Pokud se nechcete socializovat a stále tak dumáte nad tím, jak své Vánoce zpestřit o nový zvyk, odpověď můžete najít i u našich nejbližších sousedů. Namísto luštěninové či rybí polévky, na které jsme zvyklí, připravují na Slovensku kapustnicu. Jde o zelnou polévku s klobásou a houbami. Ještě před slavnostní večeří Slováci pojídají oplatky s medem. Ty jsou symbolem duševní čistoty a radosti. Oproti házení střevíce chodily dříve dívky na Slovensku poslouchat vrata od chlíva. Kolikrát totiž čuník zakopal, za tolik let se dívka měla provdat.

Dárky, které baví

Průzkum také ukázal, že čtvrtina dotázaných nesouzní s konceptem vánočních dárků. Důvodů k nespokojenosti může být více, co si ale z dárků udělat legraci? Každý z nás někdy dostal dárek, který nebyl zrovna povedený. Vyberte ten nejvtipnější nebo nejméně pochopitelný, zabalte a předejte štafetu dál. Ten, kdo si dárek rozbalí, dostane za úkol horký brambor opět další rok zabalit a darovat. Proč ne!

Cukroví, které jste zaručeně ještě neochutnali

Pro všechny, kteří se nebojí výzev, připravil Zlatý Bažant spolu s Pavlem Berkym, finalistou Masterchefa, neotřelé vánoční cukroví. Vychutnejte si jej ideálně s přáteli a lahví prémiového ležáku Zlatý Bažant.

 

Škvarkovo-brynzová vánočka podle Pavla Berkyho

Heineken Česká republika, a.s.

Suroviny:

●            300 g škvarků

●            125 g brynzy

●            450 g hladké mouky

●            300 ml plnotučného mléka

●            100 g másla

●            40 g pažitky

●            30 g cukru krupice

●            3 čajové lžičky sušeného droždí

●            1 polévková lžíce sušeného mléka

●            3 vejce

●            plátky mandlí

●            kmín

●            sůl

Postup:

1.           Škvarky namelte nahrubo, lehce osolte, přidejte brynzu, nasekanou pažitku a vše dobře promíchejte. Náplň dejte zatím stranou.

2.           Do mísy od kuchyňského robotu si prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, droždí a sušené mléko. Vše v robotu promíchejte.

3.           V jiné misce smíchejte vlažné mléko s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Směs přilijte do misky s moukou a robot znovu zapněte na střední stupeň. Nechte míchat zhruba 5 minut, poté přidejte změklé máslo. Robot znovu zapněte a nechte míchat alespoň 15 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy, ale nemělo by být úplně tuhé. Uhnětené těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte ho na teplém místě kynout zhruba 40–60 minut. Nebojte se řidší konzistence těsta, v tomto případě je žádoucí.

4.           Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu rukama uplácejte obdélník o rozměrech zhruba 15×5 cm. Do středu každého obdélníku dejte škvarkovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete po celé délce. Poté delší strany přehněte k sobě a dobře je prsty zatlačte, aby se spojily. Obdélník opatrně vyválejte na pramen dlouhý přibližně 30 cm.

5.           Takto připravené prameny zapleťte do vánočky. Dejte ji na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte kynout zhruba 30 minut. Toto těsto se plete trochu hůř než obvyklá vánočka, ale výsledek pak stojí za to. Pro ulehčení můžete zvolit i pletení ze tří pramenů. V tom případě si vykynuté těsto rozdělte jen na tři stejné díly.

6.           Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mandlemi, kmínem a hrubou solí. Dejte ji do trouby, teplotu snižte na 165 °C a pečte 30–35 minut dozlatova. Po upečení vánočku z trouby vyndejte a nechte odpočinout alespoň 30 minut.

Heineken Česká republika, a.s.

Tip na vánoční dárek:

Heineken Česká republika, a.s.

Prémiový ležák Zlatý Bažant si získá milovníky piva svým správným řízem a vyváženou, středně plnou chutí. Ta po napití přechází v příjemnou hořkost, která v závěru postupně doznívá. Čichovým buňkám zalahodí výrazným chmelovým aromatem, které mu dodává pečlivě vybíraný chmel. Sytou zlatožlutou barvu získává díky kvalitnímu sladu. Vychutnat si ho můžete správně vychlazený, ať už z láhve, nebo z plechovky.

Na Vánoce je navíc Zlatý Bažant k dostání ve stylovém vánočním designu za doporučenou cenu 21,90 Kč za láhev a 23,90 Kč za plechovku.