Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Foto ara

Jedna návštěva kasina gamblera nedělá. 97 % Čechů nemá s hazardem problém, je ale třeba se mít na pozoru před online hernami

Je každý hráč hazardních her nenapravitelný gambler? Logika už na první dobrou napovídá, že ne. Tento závěr navíc podporují i odborná statistická data, která hovoří o tom, že drtivá většina 97 % Čechů nehraje nebo hraje bezproblémově. Problematickým trendem je ale rostoucí popularita online heren, které hráčům nabízí dynamičtější prostředí, ve kterém spolehlivé preventivní mechanismy z land based prostředí ztrácejí na efektivitě. Přesto ale není třeba propadat panice – pokud si s kamarády vyrazíte na party do kasina, pravděpodobně se ráno neprobudíte jako závislák na automatech!

Ze souhrnné zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) za rok 2021 vyplynulo, že do kontaktu s hazardními hrami (vyjma loterií) přišlo v minulém roce jen asi 8 až 19 % dospělých Čechů. Národní výzkum užívání návykových látek zároveň hovoří o tom, že 97 % české populace buďto nehraje vůbec nebo hraje bezproblémově. „Přiznaných“ problémových hráčů je u nás zhruba 170 až 220 tisíc, řečí procent to pak jsou 2,3 % celkově a 1,3 %, u kterého je riziko obzvláště vysoké. Přesto, že z tohoto pohledu jsou stále nejproblematičtější technické hry, roste jim velice rychle konkurence. Velkou část problémových hráčů totiž tvoří návštěvníci online heren. Jde o celoevropský trend, který je urychlen zejména dynamickým nástupem dostupných moderních technologií, které hráči nabízejí neomezený a nekontrolovaný přístup k oblíbené hře.

Právě online hazard je z hlediska uchopení legislativou velký problém – zákonně tuto problematiku prakticky nikdo neřeší. Na to už před časem upozorňoval i nestor české adiktologie a zakladatel sítě K Center Ivan Douda: „Dnes je situace taková, že kontrolovat hráče, tzn. nějak je registrovat a vyloučit ty, kteří mají dluhy, aby nemohli do kamenných provozoven nefunguje, protože si fakticky každý neseme svou hernu v kapse, a to je obrovský problém,“ zdůrazňoval. Dostáváme se proto do paradoxní situace, kdy oblast land based hrání začíná být výrazně přeregulována, zatímco všude přítomné riziko on-line hraní zůstává mimo pozornost a stát ani obce neví, jak jej efektivně ukočírovat. Zkušenosti z terénu přitom potvrzují, že návštěva kasina je s celkovou kultivací kamenných kasín více a více  spíše oddychovou záležitostí a jednou z forem zábavního průmyslu tak jako na západ od nás.  

„Typickým návštěvníkem tuzemského kasína je dnes muž mezi třiceti a pětačtyřiceti roky, který chodí hrát tak jednou do měsíce. Zajde si s klukama na pivo a pak zajdou společně do kasina na automaty nebo živou hru. Nechá tam určité peníze, aniž by se zadlužil a jakkoliv ho to existenčně ohrožovalo. To je absolutní většina hráčů,“ vysvětluje Pavel Zákravský, podnikatel v herním průmyslu a majitel sítě kasin Gelp. Patologické hráčství považuje za velký problém, je ovšem toho názoru, že zodpovědný chod zařízení tohoto typu je jednou z nejspolehlivějších součástí prevenčního řetězce. Nejen kvůli důsledné kontrole dat obsažených ve státním Registru hráčů vyloučených z hazardního hraní, ale i proto, že personál kasina má tak každého jednotlivého hráče do určité míry pod kontrolou.

Problémový hráč je pak podle Zákravského bolehlavem každého provozovatele. „Jako provozovatelé takové hráče ani nechceme. Závislý hráč je neštěstí pro rodinu a komunitu. Jako každý byznys však chceme hráče, který je předvídatelný a chodí pravidelně. Závislý hráč v kasinu jednorázově prohraje velké peníze a pak dlouho nepřijde. Personál v našich kasinech je poučen, že takové podezřelé hráče má rovnou vyzvat k odchodu,“ zdůrazňuje. O to větší je pak riziko chování těchto hráčů v online prostředí – dle adiktologických poznatků totiž zpravidla jde o mladší muže, kterým vyhovuje anonymita online heren i menší přehled o prohraných finančních částkách.

„Patologické hráčství je bezesporu velmi vážný adiktologický fenomén, kterému je třeba věnovat pozornost. Autoři regulace by ale měli mít na mysli, že striktní zákazy velice pravděpodobně povedou k odlivu hráčů do online prostoru, kde není regulace tak přísná. Paradoxně samotné herny jsou ideálním místem pro včasné intervence, protože jsou přímo v kontaktu s hráči. Celá situace je tedy poměrně složitá a vyžaduje dobře promyšlené řešení a jistý balanc mezi restriktivním a liberálním přístupem, který bude založený na důkazech," podotýká k tomu Ladislav Dékány, odborný garant Národní linky pro odvykání 800 350 000.

Je přitom nesporné, že možnost výhry je jednou z hlavních motivací drtivé většiny hráčů hazardních her. Nicméně ve stejné drtivé většině případů není motivací jedinou. Ty se pak liší podle specifik jednotlivých hráčů a typu hry. Ti, kteří si pravidelně kupují losy nebo hrají loterii, zpravidla sní o výhře jackpotu. Kurzové sázky na pobočkách zase vynikají určitou socializační schopností, kterou někteří hráči vyhledávají. Někteří touží po tom projevit svou intelektuální nadřazenost – to se týká zejména těch, co hrají náročnější hry jako je poker nebo dostihové sázky. A někteří hráči prostě hru vyhledávají jen kvůli tomu, že je to pro ně forma adrenalinové aktivity, která zlepšuje jejich náladu a zkrátka je baví. Čas strávený v kasinu pro ně může znamenat adrenalinový zážitek i formu relaxace.

Pokud vás tedy někdy přepadne chuť navštívit kasino a zastavíte se nad myšlenkou, zda se z vás nestává gambler utržený ze řetězu, můžete zůstat v klidu. Jedna noc v kasinu z vás patologického hráče nedělá, je ale důležité pamatovat, že případná varovná znamení není radno podceňovat. Naštěstí je jich více než dost. A s dostatečnou mírou osobní zodpovědnosti se není třeba podlehnutí závislosti obávat.