Zdroj: SAZKA a.s.

Hazard ve světě: Kde je zakázaný a kde ho všichni milují?

Málokdo by to tipoval, ale je to tak. Ze všech zemí světa spaluje vášeň pro hazardní hry nejvíc Australany. Sázky, loterie a zvlášť výherní pokerové automaty jsou tu téměř národním sportem. Naproti tomu jsou ale i země, kde si k hazardu stačí čichnout, a už si koledujete o kriminál. Které to jsou?

Australané mají hazard v DNA

O Australanech jako národu se říká, že jsou k smrti soutěživí. Co se týče vztahu k hazardu, platí to na 100 %. Ze všech států na světě se tu prohraje nejvíc peněz v přepočtu na osobu. S hazardem tu má zkušenost 80 % všech dospělých, jak bohatých, tak i chudých. Vášní protinožců jsou zejména „pokies“ - výherní automaty s pokerovými kartami. Najdete je v klubech a barech napříč celým kontinentem.

Vedle automatů narazíte v Austrálii i na věhlasná kasina. A to nejen v metropolích Sydney a Melbourne, ale také v dovolenkových letoviscích na ostrově Tasmánie nebo v Brisbane.

Liberální Kanaďané to umějí také roztočit

Kanada těží z toho, že místní vláda zastává k hazardním hrám smířlivý postoj. Zvlášť ve srovnání se sousedními Spojenými státy. Velká kasina najdete hlavně v zalidněných oblastech Britské Kolumbie, Ontariu a Quebecu. Kromě toho v Kanadě také sídlí spousta IT firem, které vyrábějí software pro ta největší online kasina na světě.

Stejně jako v Austrálii, i v Kanadě jsou hazardní hry nesmírně populární napříč společenskými vrstvami, přesto je tu nízký počet lidí závislých na hazardu.

Hazardní oáza Číny se jmenuje Macao

Vztah Číny k sázení je vskutku komplikovaný. Na jedné straně je jakýkoli „nestátní“ hazard postaven mimo zákon. Na straně druhé tu ale vláda pro svou miliardu dospělých občanů pořádá celonárodní loterii. A k tomu je tu ještě Macao, bývalá portugalská kolonie vzdálená dvě hodiny vlakem od Hong Kongu. A to je nefalšované asijské Las Vegas, kde pro hazard platí úplně jiná pravidla než ve zbytku Číny.

Vláda nad tímto doupětem neřesti, které si kromě turistů oblíbila i čínská společenská smetánka, ráda přimhouří oko. Čistý zisk místních kasin totiž dosahuje ročně na 38 miliard amerických dolarů, přičemž velká část putuje právě do státního rozpočtu.

Arabové kasina neprovozují, ale rádi do nich létají

Spojené arabské emiráty, Brunej, Katar, Libanon a další islámské země mají velice přísnou legislativu. Legální kasina se tu buď nevyskytují vůbec, nebo je najdete jen v pár vybraných resortech pro turisty. Podobně tvrdá je také Severní Korea. V jediném kasinu v zemi, které se nachází v hlavním městě Pchjongčchang, smějí ovšem hrát jen návštěvníci ze zahraničí.

Říkáte si, že je to od Severokorejců trochu pokrytecké? Možná. Stejnou politiku ovšem praktikují také třeba v Singapuru nebo v Monaku. Opravdu. Do věhlasného Monte Carla, kde se sice schází smetánka z celé Evropy i arabští šejkové, kteří kvůli ruletě nebo pokeru klidně přiletí tryskáčem, místní nesmějí. Ledaže by tu pracovali.

Nechce se vám cestovat? Zahrajte si doma v online kasinu

U nás v Česku jsou hazardní hry legální od 18 let. A to jak v kamenných kasinech, tak i online. Po internetu si můžete zahrát výherní automaty s různým počtem válců a herních variant, ruletu, plátýnko a spoustu dalších her. Vyzkoušejte třeba Sazka Hry, online casino s bonusem za registraci.

Každou z her si nejprve můžete nezávazně vyzkoušet, a když se vám bude líbit, jednoduše si vsadíte opravdové peníze. Hry jsou přizpůsobené hraní jak na počítači, tak na mobilu, nemusíte nic stahovat ani instalovat.