Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Démonické datovky: Proč se nemáme bát datových schránek. Vyvracíme nejčastější mýty

Od 1. 1. 2023 dojde k největšímu rozšíření datových schránek v jejich 13leté historii. Všem, kdo jsou v registru osob (neplést s registrem obyvatel), bude zřízena datová schránka ze zákona. Přeloženo do lidského jazyka, všichni živnostníci a právnické osoby neobchodního charakteru, jako jsou například spolky, budou mít zřízenu datovou schránku a budou ji muset používat. Je to logický krok.

Píše se rok 2022 a internet se stal běžnou součástí života, chytrý telefon je standard a jsme národ, který je v Evropě na špici v nakupování na e-shopech. Přesto se bráníme komunikovat se státem elektronicky a datové schránky mají leckdy až démonické označení. Není snad jiný informační systém, kolem kterého je tolik mýtů a legend. Pojďme se na některé z nich podívat a zbavit se strachu z používání datovek.

Mýtus č. 1: Fikce doručení

Když budu mít datovou schránku, stát mě vždy dožene, ale před doporučeným dopisem uteču. Opravdu ne. Fikce doručení je 10 dnů a platí jak u datové schránky, tak v případě dopisu úplně stejně. Jednoduše řečeno, když si nepřijdete vyzvednout doporučený dopis na poštu, tak vám ho doručovatelé po 10 dnech hodí do schránky. Má se za to, že vám byl doručen a byl jste seznámen s obsahem, např. běží lhůty z toho vyplývající. To, že vám ze schránky dopis někdo může vzít, vy se včas nedozvíte, že vám cokoliv přišlo, a dozvíte se to až časem s leckdy fatálními následky, nikoho nezajímá. V případě datové schránky dochází také k fikci doručení po 10 dnech, ale nikdo vám dopis nesmaže, nevezme. Nepřečtená datová zpráva nezmizí ani po 90 dnech. Mimochodem pokud si chcete zdarma archivovat svoje datové zprávy, můžete využít služeb Portálu občana.

 

Mýtus č. 2: Používání či zřízení datové schránky je drahé

Nikoliv. Zřízení datové schránky a posílání datových zpráv směrem k orgánům veřejné moci (ministerstva, úřady, obce, kraje, školy) bylo a je zdarma. Existují i placené datové zprávy. Stojí 5 Kč a jsou určené pro soukromou komunikaci. Co to znamená? Můžete poslat důležitý dokument například jiné firmě za 5 Kč. Je to ekvivalent doporučeného dopisu a výhodou je, že vidíte, kdy ho adresát obdržel a kdy se seznámil s jeho obsahem. Nemusíte nikam chodit a platit mnohonásobně větší částku za klasický doporučený dopis.

Mýtus č. 3: Složitost

Obsluha datové schránky je velmi složitá a musím mít hluboké IT vzdělání, abych ji zvládl. Pokud jsou hluboké dovednosti a znalosti potřeba pro používání e-mailu, tak je to pravda. Rozdíl mezi používáním e-mailu a datové schránky v zásadě není velký a v případě datovky opravdu nic mimořádného znát nepotřebujete.

Poslední z mýtů je, že budu muset do datové schránky každý den chodit, abych nic neprošvihl. Ne, nebudete muset. Máte možnost nastavit si notifikace do e-mailu nebo sms. Je to jednoduchý a spolehlivý způsob, jak se dozvědět, že vám něco do datovky přišlo.

Nejen mýty, ale hlavně výhody

A jaké jsou další možné benefity? Tak třeba když máte datovou schránku, přijde vám s předstihem oznámení o blížícím se konci platnosti technické kontroly vozidla. Neznám snad nikoho, koho by alespoň jednou za život policisté nezastavili a neoznámili mu naprosto překvapující informaci, že by se svým vozidlem neměl jezdit po veřejných komunikacích, neboť mu propadla STK. Ještě zábavnější je situace, kdy si balíte kufry, už se vidíte na plážovém baru s koktejlem v ruce, daleko od všech problémů všedního dne a zjistíte, že vám váš již dva měsíce propadlý cestovní doklad neumožňuje opustit bezpochyby krásné, listopadové počasí, a sen o zasloužené dovolené se rozplývá. Ti, co mají datovou schránku, informaci o konci platnosti cestovních dokladů nebo občanského průkazu dostanou ve velkém předstihu a nemusí si kupovat prémiový cestovní doklad vyrobený do 24 h za poplatek 6000 Kč.

Poslední benefit je společný pro všechny bez rozdílu. Datové schránky šetří desítky miliard nám všem a čím víc občanů je bude mít, tím víc ušetříme. Ona myšlenka digitálního státu není úplně hloupá, ale někdy pro změnu k lepšímu musíme něco udělat i my, občané.

Pokud potřebujete k datovkám více informací, jděte na chcidatovku.cz.

Autor je ředitel odboru eGovernmentu