Zdroj: pixabay.com

Objevujte krásy Havaje. Co všechno tam musíte vidět?

Slovo Havaj se často přirovnává k ráji na zemi. Až na jeden z havajských ostrovů sami dorazíte, jistě hned pochopíte, proč tomu tak je. Příjemné počasí, pohodová atmosféra, nádherný oceán a výborná kuchyně. To vše najdete právě v tomto americkém státě.  K odletu vám navíc stačí jen platný cestovní pas a schválený online formulář ESTA jako je tomu při vstupu do ostatních amerických států.

Největší z Havajských ostrovů

Nejznámějším z Havajských ostrovů je ten nesoucí i stejnojmenný název Havaj. Kromě nádherné přírody se zde nachází i hlavní město Honolulu. V metropoli samotné můžete navštívit řadu zajímavých míst jako je čínská čtvrť, bývalý maják Aloha Tower nebo Havajské divadlo.

Kromě hlavního města určitě neopomeňte ani známý přístav z druhé světové války Pearl Harbour. Vykoupat se pak můžete na proslulé Waikiki Beach. Typickým rysem Havajských ostrovů jsou také vulkány. Přímo na Havaji jsou pak dva, a to Mauna Loa a Mauna Kea. První jmenovaný patří dodnes k nejaktivnějším sopkám na světě.

Kromě zajímavých míst jistě oceníte i dechberoucí oceán, který nabízí širokou škálu aktivit. Kromě běžného koupání můžete samozřejmě surfovat nebo se potápět a pozorovat podmořský život.

Maui: Ostrov s nejkrásnější přírodou

Ostrov Maui je druhým největším v havajském souostroví. Dostanete se na něj pouze letecky, a to z některého z dalších ostrovů, především tedy z Havaje. Za návštěvu však zajisté stojí. Bývá označován jako ostrov mnoha údolí, a je tak ideálním místem pro pěší turistiku v nádherné a unikátní havajské přírodě.

Při prohlídkách ostrova můžete vyrazit skrz deštné pralesy až ke kráteru vyhaslé sopky Haleakala. Narazíte tady i na překrásné vodopády Waimoku Falls nebo vodní gejzíry Nakalele Blowhole. Z fauny můžete pozorovat želvy, delfíny, a v místním akváriu dokonce i žraloky.

Na ostrově si pochutnáte také na unikátních pokrmech, které jsou ovlivněny třeba asijskou nebo i portugalskou kuchyní. Dominantními surovinami jsou přitom mořské plody, ryby a rýže. Pokud však dary moře nepatří k vašim oblíbencům, ochutnejte například vepřové Kalua.

Kauai: Zahradní ostrov

Čtvrtý největší ostrov Kauai je díky rozšířenému pěstování ananasů, kávovníků a cukrové třtiny přezdíván jako Zahradní ostrov. Jeho scenérie můžete také znát z kultovního seriálu MASH nebo hollywoodského trháku Jurský park.

Na místních plážích se budete moci hojně věnovat surfování, pro které jsou tu neustále skvělé podmínky. V hlavním městě Kapaa pak můžete navštívit zajímavá místa, ke kterým patří hinduistické chrámy nebo tropické zahrady.

Na ostrově Kauai naleznete i místo zvané Velký kaňon Pacifiku, ve kterém najdete soutěsku Waimea Canyon State Park. Jste-li fanoušky zmíněného velkofilmu s dinosaury, určitě nevynechejte ani park Na Pali Coast State Park, kde se snímek natáčel.

Zájezdy na Havajské ostrovy vám nabídnou nejen překrásnou přírodu, ale také výbornou kuchyni. Velmi oblíbeným pokrmem havajských surfařů, který už pronikl i do České republiky, je takzvaný Poke Bowl. Jedná se o misku, ve které jsou smíchané různé výživné suroviny jako jsou rýže, ananas, edamame fazole nebo sezamová semínka doplněna třeba o plátky marinovaného lososa. Tuto pochutinu si tedy na Havaji rozhodně nenechte ujít.