Video placeholde
Roger Federer bude letos na Wimbledonu chybět
Roger Federer bude letos na Wimbledonu chybět
Roger Federer bude letos na Wimbledonu chybět, po zranění ale už pomýšlí na comeback
Roger Federer bude letos na Wimbledonu chybět, po zranění ale už pomýšlí na comeback
Roger Federer bude letos na Wimbledonu chybět, po zranění ale už pomýšlí na comeback
33
Fotogalerie

Tenisový elegán se loučí. Roger Federer odehraje svůj poslední zápas po boku svého rivala i přítele Nadala

Dnes večer se uzavře jedna velká kapitola světové sportovní historie. V londýnské O2 Areně v rámci 5. ročníku Laver Cupu totiž zakončí svoji fenomenální kariéru švýcarský tenista Roger Federer. Jeden z nejslavnějších hráčů všech dob oznámil rozhodnutí skončit s vrcholovým tenisem 15. září letošního roku. Svůj poslední velký match Federer odehraje ve čtyřhře po boku svého letitého rivala, ale zároveň velkého přítele Rafaela Nadala.

Statistiky přibližující kariéru rodáka z Basileje jsou skvostné a dechberoucí. Na okruhu ATP strávil 24 sezón, během kterých odehrál 1526 utkání ve dvouhře a 223 ve čtyřhře. Ve dvouhře dosáhl na 103 turnajových titulů včetně 20 grandslamů, za čtyřhru k nim pak přidal ještě dalších osm. V čele žebříčku ATP strávil rekordních 309 týdnů a na turnajových prémiích si přišel na více než 130 milionů dolarů. Další stovky milionů dolarů si vydělal jako reklamní tvář mnoha značek. Nyní Federer míří do tenisového důchodu a zařadí se mezi největší tenisové legendy všech dob jako Björn Borg, Ivan Lendl, Rod Laver či Pete Sampras.

První zápas na okruhu ATP Roger Federer odehrál v červenci 1998 na antukovém turnaji v Gstaadu proti dnes již neznámému Lucasi Arnoldu Kerovi z Argentiny. Naopak ten poslední odehrál loni ve věhlasném Wimbledonu s Polákem Hubertem Hurkaczem. Toto – v té době ještě neznámé a neočekáváné – loučení mělo pro Federera hodně hořký nádech. Hurkacz Rogera na jeho nejoblíbenějším turnaji potupil 3:0 na sety, přičemž v závěrečném setu mu uštědřil kanára. Přesto bude světová historie vzpomínat na Federera jako na vítěze mnoha dechberoucích zápasů a jako na člověka, který posunul „bílý sport“ do nové dimenze a podřídil mu celý svůj život.

Roger Federer se narodil 8. srpna 1981 v Basileji jako syn Roberta a Lynetty Federerových. Tenisovou raketu poprvé držel ve svých třech letech a brzy se ukázalo, že do vínku dostal nebývalý talent. V mládí Roger vystřídal řadu sportů, když se mimo jiné věnoval badmintonu a basketbalu, při nichž rozvíjel koordinaci oka a motoriky, periferního vidění a také zlepšil flexibilitu svého velice pevného zápěstí, kterou později využíval při některých svých „zázračných úderech“. Tenisoví odborníci se dodnes rozplývají nad jeho jednoručným beckhandem. Aby se mohly jeho kariéra a talent dále rozvíjet, rozhodl se v roce 1995 Federer jako čtrnáctiletý opustit Basilej a přejít do Ecublensu u Lauseanne, kde začal působit ve výkonnostním středisku Švýcarského tenisového svazu.

Svědomitý přístup, pilný trénink a naprostá oddanost tenisu brzy slavily svůj úspěch. Proto již v průběhu svého působení v Ecublensu se stal Federer švýcarským juniorským mistrem ve všech kategoriích. Následně se stal velmi populárním a známým tenistou díky neoficiálnímu mistrovství světa juniorů na Orange Bowl 1995. O tři roky později získal Roger konečně prestižní postavení v juniorském žebříčku jako světová jednička.

Během svého profesionálního života Federer nasbíral bezpočet titulů a nahromadil pohádkové výdělky. Přesto stále zůstal elegantní, vždy vysoce profesionální a nezůstal stranou při pomoci jiným. Zůstal stále věrný svému heslu „Je milé být důležitý, ale je důležitější být milý“. Již v roce 2003 založil společně se svou matkou fond Roger Federer Foundation na pomoc znevýhodněných lidí a pro propagaci sportu. Organizoval bezpočet charitativních zápasů, objevil se ve veřejných výzvách UNICEF. Na ženevském Světovém ekonomickém fóru 2010 byl jmenován do společenství přidružené organizace Young Global Leaders jako projev uznání jeho vedení, schopností a příspěvku společnosti.

Roger Federer se v dubnu 2009 oženil s Mirkou Vavrincovou, švýcarskou tenistkou narozenou v někdejším Československu. O tři měsíce později se jim narodily dvě dcery, dvojčata Myla Rose a Charlene Riva. V květnu 2014 se pak Federerova rodina rozrostla o druhá dvojčata, jimiž byli synvé Leo a Lenny.

Dnešní čtyřhra, ve které se Federer naposledy postaví na kurt jako profesionální hráč, je plánována na 21:30 středoevrospkého času. Bude to grandiózní derniéra tenisového krále, který psal historii tohoto sporu a ještě během své aktivní kariéry se stal jeho legendou.