Zdroj: iStock Photo

Kolik stojí… Prvňáček! Na jaké finanční výdaje se s příchodem školy připravit?

Zápis máte za sebou a teď vás čeká léto plné radovánek. Potom to vše ale začne, až vaše ratolest půjde v září poprvé do školy. Je proto třeba připravit se i na extra výdaje spojené s pořízením školních potřeb. Na kolik takový nástup do školy vyjde a jak vyřešit situaci, kdy na to jednoduše naráz nemáme?

Některé rodiny už teď vědí, že své dítě nedokážou hned od září vybavit stoprocentně. Problém doslova dvojnásobně vyvstává u dvojčat, ale pořádnou finanční zátěž představuje i nástup do školy jednoho jediného dítěte. A pokud je v rodině dětí víc, i ony potřebují do dalšího školního roku nové věci, ať už oblečení (na běžné nošení, ale i na tělocvik), nebo pomůcky na konkrétní předměty.

Kolik stojí (a může stát) výbava do první třídy?

Spousta domácností se snaží šetřit, a tak ani letos nebudou výjimkou děti, které půjdou do první třídy vybaveny tak levně, jak to jen půjde. Pozor, není na tom nic špatného, důležitá je funkčnost, nikoli licencovaný obrázek kreslené postavičky, který žene cenu do astronomických výšek. Ale ruku na srdce – někdy se to potomkovi vysvětluje hůře a každý rodič by svému dítěti nejradši dopřál vysněnou aktovku s oblíbeným motivem.

Co všechno tedy vlastně prvňáček do školy potřebuje a kolik to stojí?

  • aktovku (od cca 600 Kč, luxusní školní taška pak může vyjít i na 2 000 Kč)
  • penál a výbavu do něj (nejlevnější okolo 200 Kč, luxusní i za 1 000 Kč)
  • desky na písmenka (od 70 Kč)
  • tvrdé desky na sešity (od 100 Kč)
  • kapsář na výtvarnou výchovu a výbavu do něj – sem patří nůžky s kulatou špičkou, igelit nebo podložka na lavici, zástěra nebo staré tričko, vodovky, tempery, štětce, kelímek na vodu, barevné papíry aj. (od 500 Kč)
  • oblečení na tělocvik (tričko a kraťasy nebo tepláky, boty se světlou podrážkou a někdy jsou třeba i boty na ven) a taška/pytel (od 1 000 Kč)
  • krabičku na svačinu a lahev na pití (od 200 Kč)
  • peněženku (od 100 Kč)

V případě, že rodiče začínají výbavu teprve ladit, je vhodné dívat se po setech, které obsahují například aktovku, penál, tvrdé desky, lahvičku na pití a další prvky. Tak může dojít k úsporám v řádu stokorun.

Nástup do školy je velká změna pro dítě, ale mnohdy i pořádný finanční skok pro jeho rodiče.Nástup do školy je velká změna pro dítě, ale mnohdy i pořádný finanční skok pro jeho rodiče. | iStock Photo

Minimálně tedy vyjde výbava pro prvňáčka asi na 3 000 Kč, ovšem jen za předpokladu, že jde rodič skutečně po těch nejlevnějších kusech. To bohužel u některých věcí může znamenat nižší kvalitu, což se ve finále nemusí úplně vyplatit, protože bude třeba věci brzy obměnit. Není proto výjimkou utratit za takovou výbavu i 7 000 Kč.

A tímto výčtem celá záležitost nekončí. Rodina musí počítat s dalšími výdaji, například na obědy ve školní jídelně (cca 600 Kč za měsíc), na zájmové kroužky, často taky na dopravu do školy a z ní domů. Prvňáčci navíc obvykle dostávají svoje první mobilní telefony, aby mohli být ve spojení s rodiči (ten nejlevnější chytrý telefon se dá pořídit za zhruba 1 500 Kč), a také kapesné, aby se začínali učit hospodařit s penězi.

Co když je to pro rodinu neúnosný výdaj?

Každý rodič, který ví, že jeho dítko během následujících měsíců nastoupí do první třídy, by měl začít aspoň po malých částkách střádat. Jen tak se lze vyhnout tomu, že na rodinu dopadne začátek povinné školní docházky „v plné síle“.

Ne všichni ale máme z čeho šetřit, a tak se snadno může stát, že na celou výbavu prostě nezbývá. Pokud není rodinný rozpočet úplně napjatý, může být východiskem nakupovat věci ve velkém předstihu a velkou finanční zátěž tak rozložit do několika měsíců. A když ani to nevyjde, další cestou je domluva se s učitelkou, a to, co jde, nakoupit později během října a listopadu.

Dalším způsobem, jak situaci vyřešit, je využít odloženou platbu. Díky ní mohou rodiče pořídit skutečně všechno, co dítě potřebuje, a zaplatit to později a postupně. Nejde ale o úplně ideální postup, protože každé zadlužení představuje riziko. Proto je lepší snažit se předem šetřit a větší položky například nadělit jako dárek k Vánocům nebo narozeninám.