Zdroj: National Geographic

Řím vydává nová tajemství. Co všechno nám bylo po tisíciletí skryto?

O antickém Římě a jeho impériu bylo již řečeno mnohé. V unikátním šestidílném seriálu National Geographic Ztracené poklady Říma ale archeologové přichází s převratnými objevy v dosavadních výzkumech.

Díky seriálu Ztracené poklady Říma je divák přímým svědkem dobrodružné práce archeologů ve stále se měnící moderní metropoli, postavené na jednom z největších starověkých měst světa.

Všechny cesty vedou do Říma

Římská říše budovala své impérium po tisíciletí a zanechala po sobě mnohá dědictví. Například důmyslně vybudovanou infrastrukturu, pro kterou byly důležité čtyři věci – rychlé cestování, čistá voda, dobrá kanalizace a osobní čistota. Díky betonu stavěli silnice, mosty, tunely, kanalizace a lázně. Římská říše posunula výstavbu silnic na zcela novou úroveň. Vybudovala systém, který se rozprostíral po celé Evropě i mimo ni a zanechal po sobě trvalý odkaz i důkaz, že všechny cesty opravdu vedou do Říma.

Římská stopa je mnohem hlubší, než si myslíme

Unikátní dokumentární série Ztracené poklady Říma sleduje nejprestižnější týmy světových archeologů. Vykopávky je vedou do podzemí Pompejí, umožní odhalení dosud neznámého kolosea a také vyzvednou dávno zapomenutou relikvii bitevní lodi, jenž 2000 let dlela na dně moře. Z nálezů lze soudit, že římská říše se do historie lidstva propsala mnohem více, než si vědci připouštěli.

CGI model rozsáhlých antických Pompejí včetně fóra a obytných budovCGI model rozsáhlých antických Pompejí včetně fóra a obytných budov | National Geographic

Jedinečná dokumentární série nejen pro milovníky historie

Památky Říma ožijí také díky speciálním filmovým efektům, ve 3D bude rekonstruováno Koloseum, Hadriánův val, nově objevený amfiteátr a Neronův Zlatý palác, který byl pohřben téměř 2000 let pod římskou zástavbou. V Herculaneu bude objevena první kostra po 25 letech. Strhující seriál Ztracené poklady Říma je vysílán každou neděli od konce května na National Geographic.

Zbytky fresky nalezené pod podlahou Hadriánovy vily v TivoliZbytky fresky nalezené pod podlahou Hadriánovy vily v Tivoli | National Geographic