Zdroj: Beiersdorf spol. s r.o.

Zachovejte si svou korunku krásy: Zastavte vypadávání vlasů

Denně vám vlasy vyrostou klidně až o půl milimetru. Zároveň vám jich ale asi stovka vypadne. Přečtěte si, kdy je jejich úbytek ještě v normě a kdy už byste měli zpozornět. Prozradíme vám, co způsobuje vypadávání vlasů nejčastěji i jak můžete jejich růst znovu nastartovat.

V průměru má jeden vlas jen 0,03 mm až 0,08 mm. Přesto je tak silný, že udrží klidně jednu až dvě brambory. Roste asi 3 až 7 let, pak se jeho růst na nějakou dobu zastaví a vlas vypadne. Tak to alespoň vypadá tehdy, když je všechno v pořádku. U mnoha lidí to tak ale není. Jejich vlasy jsou čím dál slabší, řídnou, vypadávají. Neudrží se ani na hlavě, natož aby udržely hlízu nějaké plodiny. Co mohou lidé v takovém případě dělat?

Jak poznáte, že vám vypadávají vlasy? Sledujte pěšinku a celkovou linii vlasů

Říká se, že ztratit kolem 100 vlasů denně je normální. Některé zdroje dokonce uvádějí i vyšší číslo. Málokdo má ale čas a trpělivost, aby jednotlivé pramínky počítal. Zkuste tak spíše sečíst jiné příznaky. Pokud vidíte, že se vám začíná rozšiřovat přirozená pěšinka ve vlasech, vaše vlasy oslabují, jsou jemnější nebo že jich viditelně ubývá, měli byste zpozornět. Stejně tak pokud vám mezi vlasy už prosvítá pokožka. V takovém případě byste měli situaci rozhodně začít řešit.

Víte, že…

Nejvíce vlasů, až 140 000, mají blondýnky a blonďáci? Tmavovlasí lidé mají asi 100 000 vlasů a zrzaví lidé přibližně 90 000.

 

Vypadávání vlasů způsobuje dědičnost, nevyvážený jídelníček i stres

Pokud vidíte, že na kartáči zůstávají čím dál větší chomáče vlasů, je nejspíš něco špatně. Příčin vypadávání ale existuje celá řada a někdy může být těžké určit, která z nich se týká právě vás. Nejčastější příčinou řídnutí a ztráty vlasů je dědičnost. Tíhu genetiky nemusíte poznat až ve stáří, ale klidně už ve 20 nebo 30 letech. U mužů se to většinou projevuje tak, že jejich vlasová linie začne pomalu ustupovat. Ženy pak častěji trápí řídnutí vlasů. Problémy s vlasy u nich mnohdy souvisejí také s hormonálními změnami. Často jim vypadávají vlasy třeba po porodu, při vysazení antikoncepce nebo v období klimakteria.

TIP: Zajímá vás víc? Přečtěte si podrobnější článek o vypadávání vlasů. Dozvíte se v něm například, jak se liší vypadávání vlasů u mužů a u žen nebo jakou roli v něm mohou hrát mikrozáněty.

Nejčastější příčiny vypadávání vlasů:

  • genetické dispozice
  • hormonální změny
  • nekvalitní strava
  • dlouhodobý stres
  • onemocnění
  • užívání některých léků
  • špatná vlasová péče

Padání vlasů může být také příznakem závažnějšího zdravotního problému. Alopecie se často vyskytuje například u onemocnění štítné žlázy, cukrovky, lupénky, lupusu nebo syndromu polycystických ovarií. Bývá důsledkem drastických diet a poruch příjmu potravy, jako jsou anorexie a bulimie. Někdy se také může přechodně objevit po prodělaných infekčních onemocněních s vysokými teplotami (například i po onemocnění COVID-19).

Jak zastavit vypadávání vlasů? Pomůže brokolice i lepší šampon

Vypadávání vlasů často způsobuje nedostatek železa a zinku. Mohou vám chybět ale i další vitamíny, minerální látky nebo stopové prvky. Soustřeďte se především na doplnění vitamínů skupiny B, vitamínu A, C a E. Dopřejte svému tělu stravu, která je kromě železa a zinku bohatá také na obsah vápníku, jodu, selenu a hořčíku.

Co konkrétně byste měli jíst? Třeba brokolici, zelenou listovou zeleninu, mrkev, koriandr, ryby, luštěniny, ořechy, semínka, rybí tuk, mléko, červené maso, játra, obiloviny, ječné kroupy, pohanku nebo rýži. Nepočítejte ale s tím, že se změna projeví ze dne na den. Náprava trvá zpravidla 3 až 4 měsíce. Za tu dobu je organismus schopný obnovy a znovu začne podporovat růst vlasových folikul a nehtů.

Kromě stravy a duševní hygieny je důležitá také vhodná vlasová péče. Někdy mohou vlasy vypadávat v důsledku domácího barvení nebo domácí trvalé ondulace. Zatěžuje je také, pokud je denně stahujete do culíku, nebo když je nešetrně fénujete, žehlíte a kulmujete. Co naopak vaše vlasy ocení, je šetrný šampon a další vlasová dermokosmetika. Například značka Eucerin vyvinula speciální šampon a tonikum proti vypadávání vlasů, u kterých klinické a dermatologické studie prokázaly jejich účinnost.

Kdy už byste měli zajít k doktorovi

Nezapomeňte, že vypadávání vlasů je mnohdy jen důsledkem jiného zdravotního problému. Často problém vyplývá především z vnitřní nerovnováhy organismu. K problému tak přistupujte komplexně.

Kožního lékaře vyhledejte, pokud je problém dlouhodobý nebo vaše potíže nemají žádnou zjevnou příčinu. Stejně tak pokud vám vypadává mnohem více vlasů než normálně nebo se vám na hlavě objevují holá místa bez vlasů. Doktor vyloučí případné závažnější onemocnění a provede sérii vyšetření, díky kterým lépe posoudí stav pokožky hlavy i vlasů samotných.