Zdroj: Shutterstock

Jak covid ovlivnil realitní trh? Vyplatí se investovat do nemovitostí v dnešní nejisté době?

Od konce roku 2019 žije celý náš svět s onemocněním covid-19. Ovlivnil život nás všech, převrátil naruby zažitá pravidla chování, změnil náš každodenní život. Báli jsme se, co bude dál. Vyhýbali se jeden druhému. Překonali jsme první vlnu a slavili na Karlově mostě jeho konec. Pak přišla další vlna a další.

Naučili jsme se s novou nemocí žít, prověřil naše schopnosti přežít a přizpůsobit se. Bohužel, opustila nás řada lidí, kteří mohli být stále s námi. Zanikly nebo živoří řada profesí. Zmizely jistoty, na které jsme byli zvyklí. Mohl bych vyjmenovávat další a další následky. 

Dovolte mi jedno krátké zamyšlení nad tím, jak se fenomén Covid promítl do realitního trhu, a jaký můžeme očekávat další vývoj. Zpočátku roku 2020 se zdálo, že se trh s nemovitostmi zastaví, že ceny na historickém maximu už nemohou dále růst. Zhruba v polovině roku však došlo k zásadnímu obratu při prodeji rekreačních objektů, tedy chat a chalup.

Lidé, kteří v době lockdownu museli trávit veškerý čas zavření v bytě takřka bez možnosti úniku, najednou zatoužili po chatách a chalupách. Realitní trh se oživil a vysoká poptávka výrazně zvedla cenu těchto objektů. Hypotéky byly výhodné, realitní trh to nakoplo. Analytici předpovídali, že ceny bytů se s příchodem Covidu propadnou. Opak byl pravdou. Ceny bytů rostly a stále rostou. Nejvíce samozřejmě v Praze, ale potažmo s tím i v dalších velkých městech a v regionech jako Mostecko, Ústecko se ceny bytů více než zdvojnásobily.

Jak je to možné? Co to způsobilo?

Zjednodušeně řečeno je to způsobeno tím, že v dnešní nejisté době se nákup nemovitosti ukazuje jako nejvýhodnější finančně dlouhodobá investice. Ti, kteří si ještě před rokem kupovali investiční nemovitosti na úvěr, a pronájem nemovitosti jim pokrýval měsíční splátku, to ještě na poslední chvíli stihli. Míra inflace ale neustále roste, zvyšují se hypoteční sazby.   Kdo nemá na účtu dostatek financí k zaplacení, investice do nemovitostí už se mu dnes nevyplatí koupit byt na hypotéku a následně pokrýt měsíčním nájmem splátku takového úvěru.

Roční výnosnost nepokryje ani nynější inflaci. K mému velkému překvapení zjišťuji dnes a denně, že velké procento lidí má stále ještě volné prostředky k tomu, aby mohli do nákupu nemovitostí investovat, protože na rozdíl od spořícího účtu v bance, nemovitosti hodnotu neztrácí.

Success Brokers s.r.o.

A jaký můžeme očekávat další vývoj v souvislosti s okolnostmi co se děje ve světě?

Očekáváme zdražení! Pokud je poptávka pořád větší než nabídka, ceny se mohou ještě zvyšovat. Co ale očekáváme je zvýšení cen nájemních bytů. Už teď registrujeme enormní zájem o pronájem bytů. Na jednom bytě je třeba i 23 prohlídek. Vzhledem k tomu, že zde máme i přísun prchajících lidi z Ukrajiny, očekáváme velkou poptávku. Pokud hledáte možnosti kam uložit své úspory, nemovitosti jsou největší stabilita.

V rámci trendu a zvyšování cen jsme pořád na průměru cen než Rakousko nebo Německo. Jen si musíte dát pozor na správný výběr lokality, tak aby i za 20 nebo 30 let to bylo místo, které se dá vždycky dobře pronajmout.  Lidé, co potřebují své vlastní bydlení, mají ještě teď podepsané úvěry se sazbou do 3% a stále si můžou vybírat. Jen se musíte připravit na to, že pokud je více zájemců, rozhodne vždy cena a způsob financování. Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru.

Next Reality Expert, Hana Petržílková