Zdroj: Pixabay.com

Digitální nomádství: Co zařídit před odjezdem do zahraničí

Digitální nomád je člověk, který se přesouvá z místa na místo a na živobytí si vydělává prací online. Může pracovat odkudkoliv, třeba z pláže, pokud má dostatečně silné internetové připojení. Co by měl člověk zařídit a vědět před tím, než se vydá na dráhu digitálního nomádství?

Samozřejmostí je podat výpověď v dosavadním zaměstnání. Asi nejsnazší je vyplnit vzor výpovědi z pracovního poměru dohodou, respektive vzor dohody o rozvázání pracovního poměru. Pokud to zaměstnavatel umožní, lze se při výpovědi na dohodu vyhnout dvouměsíční výpovědní lhůtě.

Člověk by měl rovněž vědět, jak vydělat peníze na cestách. Možností je spousta, od psaní článků přes programování po webdesign. Zde pochopitelně záleží na konkrétní situaci a na tom, s čím má budoucí cestovatel zkušenosti. Mnohdy se vyplatí uvažovat o práci na IČO, která je v oborech tohoto typu často upřednostňována.

Veškeré důležité informace týkající se práce na IČO přináší web www.tovarnik.cz, který se zabývá nejrůznějšími finančními tématy včetně možností výdělku.

Jak si usnadnit komunikaci s úřady

Čas od času je potřeba někde něco podepsat, například smlouvu nebo jiný důležitý dokument. Problém nastává, když se jedná o záležitost, která spěchá. Před odjezdem do zahraničí se pro tyto případy vyplatí zařídit plnou moc a řešením úředních záležitostí pověřit jinou osobu. Stačí vyplnit vzor plné moci, přesněji vzor plné moci k zastupování, a nechat dokument ověřit.

Ověření plné moci se provádí na Czech Pointu, u notáře nebo na úřadě. Jde vlastně o ověření podpisu toho, kdo ji uděluje. Podpis zmocněné osoby se neověřuje.

Datovka a digitální podpis

Jako velmi užitečná se v mnoha případech ukazuje také datová schránka, která doslova nahrazuje schránku poštovní. Slouží ke komunikaci s různými institucemi, v případě práce na IČO například s pojišťovnou, Českou správou sociálního zabezpečení, finančním úřadem apod. Pokud si člověk zařídí datovou schránku, nebude nejspíš muset řešit plnou moc.

Další věcí, o níž se vyplatí uvažovat, je tzv. kvalifikovaný certifikát pro elektronický podpis. S ním lze online podepisovat prakticky všechny dokumenty, například daňové přiznání, pracovní smlouvy nebo přihlášku k nemocenskému pojištění. Asi nejjednodušší je zařídit si tento certifikát za malý poplatek na poště se službou Czech Point.

Digitální nomádství představuje skvělý způsob, jak vydělávat peníze a zároveň poznávat nová místa. Začátky digitálního nomádství mohou být strastiplné, nicméně kdo vydrží, zpravidla také vyhraje. Výše zmíněné tipy pomohou začátky práce na dálku alespoň trochu ulehčit.