Dotýkat se exponátů povoleno! „Žádná trapná výstavka,” říká o Muzeu nové generace architekt Adam Gebrian

To máte hrady, zámky, muzea, galerie, kostely, kláštery… V České republice jich je nespočet a jejich prohlídky představují více či méně oblíbenou víkendovou kratochvíli. Nadšení jednotlivých rodinných příslušníků z expozice se zpravidla odvíjí od jejich věku a schopnosti průvodce zaujmout pozornost. Bývalý cisterciácký klášter ve Žďáru nad Sázavou je v tomhle ohledu raritou. Potvrzuje to i kritik veřejného prostoru Adam Gebrian, který na svým cestách po světě už viděl leccos a má s čím srovnávat. Do areálu oceněného jako nejkreativnější muzeum ve střední Evropě zavítal už několikrát, tentokrát i se štábem internetové televize Mall.tv, a tak posuďte sami, jestli je na co koukat. 

Vyhledávaným cílem výletů je Žďár nad Sázavou díky poutnímu Kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který už téměř 30 let figuruje na Seznamu světových kulturních a přírodních památek UNESCO. Není divu! Jde o mistrovské dílo Jana Blažeje Santiniho-Aichela plné matematických tajů. Proniknout do nich i do nástrah doby, poznat lépe nejen osobnost geniálního architekta, ale i žďárského opata Vejmluvy, který výstavbu celého komplexu začátkem 18. století inicioval, umožňuje multimediální zážitková expozice v nedalekém cisterciáckém klášteře, který je dnes zámkem rodiny Kinských.

„Když sem vstoupíte, dostanete audioprůvodce, přičemž se nejedná o takový ten dodatečný efekt, který se někde používá a většina lidí to nechce slyšet. Tady ho poslouchají opravdu všichni. Vy si nasadíte sluchátka a během procházení se dějinami cisterciáckého kláštera posloucháte. Zpomalí vás to, a já si myslím, že to je skvělé, protože se pomaloučku procházíte a posloucháte, za jakých podmínek vše vznikalo, jakými to procházelo peripetiemi. Samozřejmě koukáte na různé artefakty, ale především posloucháte vyprávění v podobě dialogu dítěte a někoho, kdo má o místě spoustu informací. Vtáhne vás to natolik, že na chvíli zapomenete na všechno ostatní,“ popisuje architekt Adam Gebrian svou zkušenost z návštěvy i s tím, že audioprůvodce nemusí být nudným zlem. 

Pokud vás zajímají i další Gebrianovy postřehy z Muzea nové generace, podívejte se na ně v úvodním videu. Epizodu věnovanou nově zrekonstruovanému baroknímu Kostelu sv. Jana Nepomuckého najdete na Mall.tv v pořadu Překvapivé stavby – zde.