Zdroj: Shutterstock

Lekce finanční nezávislosti

Finanční nezávislost, definice, která je mezi mladými lidmi stále populárnější a stále častěji se objevuje i v médiích. Co to ale přesně znamená a proč je to tak populární téma?

Co je to vlastně finanční nezávislost?

Především, co přesně znamená finanční nezávislost? Jednoduše řečeno, finanční nezávislost znamená, že se nacházíte ve fázi svého života, kdy je váš pasivní měsíční příjem vyšší než částka, kterou musíte zaplatit za všechny své fixní výdaje. Můžete tedy žít svůj život tak, jak chcete, bez finančních starostí. Finanční nezávislost neznamená, že musíte hned přestat pracovat. Pokud chcete i nadále pracovat několik dní v týdnu jen proto, že vás to baví, můžete v tom rozhodně pokračovat, i když je váš pasivní měsíční příjem vyšší než vaše fixní výdaje. Jde o to, že můžete žít svůj život tak, jak chcete, bez finančních starostí.

Jak můžete dosáhnout finanční nezávislosti?

V současné době mnoho lidí uvažuje o nákupu kryptoměn jako jsou například bitcoiny a Shiba Inu, aby dosáhli finanční nezávislosti. Přesto to není to, o čem hnutí zvané FIRE je. FIRE je zkratka pro Financial Independence, Retire Early, což dokonale vystihuje, co toto hnutí představuje. Kromě finanční nezávislosti je tu ještě jeden důležitý cíl: předčasný odchod do důchodu. Těchto dvou cílů se nedosahuje investováním do kryptoměn nebo třeba zlata, ale tím, že lidé změní celý svůj životní styl.

Shutterstock

Proměna celého životního stylu nezní drasticky, ale rozhodně taková je. Pokud se totiž připojíte k hnutí FIRE, znamená to, že vše bude směřovat k ekonomickému a minimalistickému životu. Jinými slovy, žádné tropické dovolené, žádné večeře a žádné nové oblečení. Čím úsporněji budete žít, tím více můžete ušetřit, a čím více ušetříte, tím více můžete investovat. Díky těmto investicím budete moci odejít do důchodu dříve a dosáhnout finanční nezávislosti.

Realita, nebo jen pohádka?

To vše se může zdát velmi intenzivní, ale také nereálné. Jak moc musíte být skromní, abyste dokázali ušetřit a investovat dostatek peněz na brzký odchod do důchodu? A jak se někteří lidé mohou přestěhovat na tropický ostrov a odejít do předčasného důchodu, když je jim teprve 35 let? Pokud chcete tuto výzvu přijmout a „obětovat“ svůj život tak, abyste se stali finančně nezávislými, je to určitě možné, pokud jste ochotni se na dalších 40 let vzdát mnoha věcí. Pokud se vám to zdá příliš, pak alespoň toto hnutí FIRE učí mladé lidi o hodnotě peněz a důležitosti spoření a investování. Ať tak či onak, přemýšlet o své finanční budoucnosti není nikdy na škodu. A buďme upřímní, čím dříve začnete, tím lépe. Využijte svůj čas dobře!