Zdroj: WinsideTrading

3 nejlepší investice s vyhlídkou dlouhodobého růstu

Investování je pro řadu lidí velmi zajímavé. Stále však panuje mínění o tom, že investovat mohou jen bohatí a běžní lidé si to nemohou dovolit. Dříve tomu možná tak bylo, ale v dnešní době můžeme začít investovat i s pár desítkami nebo stovkami korun.

Pokud vás investování zajímá, ale nevíte, do čeho se vyplatí investovat, v tomto článku naleznete 3 investice, které mohou v letošním roce přinést zajímavé výnosy.

1. Akcie

V letošním roce se určitě vyplatí investovat do akcií. To ale neznamená, že si koupíte akcie 1. ledna a vaše investice bude zisková již 31. prosince. Pokud chcete dosáhnout zajímavých výnosů, investování do akcií největších a nejlepších společností na světě bylo v minulém století úspěšnou strategií.

Poslední dny však byly pro akcie méně úspěšné. Nenechte s tím ale vystrašit. Nejlepší je začít nakupovat akcie právě po výrazném poklesu ceny.

Do svého akciového portfolia můžete zahrnout růstové akcie, které vykazují nadprůměrné zhodnocení za poslední léta. Populární růstové akcie představují společnosti Google, Apple, Amazon nebo Tesla. Můžete také začít budovat pasivní příjem prostřednictvím investic do akcií společností, které vyplácejí dividendy.

Vždy si udělejte důkladnou analýzu každé akcie, kterou plánujete nakoupit. Zaměřte se na společnosti se stabilní výplatou dividend a mírnou expozicí vůči dluhům.

Nezapomeňte na výběr kvalitního akciového brokera, jehož prostřednictvím budete nakupovat akcie. Začínající investoři mají v oblibě investiční platformu eToro.

Přehledné srovnání brokerů na akcie naleznete zde.

2. Nemovitosti

Nemovitosti jsou podle dlouhodobých statistik velmi výnosnou investicí.

Velmi zajímavým výnosem jsou právě příjmy z pronájmu nemovitosti. Také existuje několik způsobů, jak financovat koupi nemovitosti – hotovostí, hypotečním financováním, soukromým financováním, domácími kapitálovými úvěry atd. To vám poskytuje spoustu flexibility.

Mladí začátečníci by měli zvážit strategii zvanou house hacking, což je skvělý způsob, jak začít. Středně zkušení a pokročilí investoři mohou koupit a pronajmout rodinný dům, multi-rodinné jednotky, nebo se podívat na možnosti pronájmu nemovitosti na klíč.

Investování do nemovitostí zpočátku vyžaduje vysokou investici, a pro množství malých investorů je tento typ investování velmi nákladný. Pokud vás odrazuje myšlenka na velké počáteční náklady a necítíte se na majitele nemovitosti, zvažte crowdfundingové (kolektivní financování) platformy s nemovitostmi.

3. Investujte do vedlejšího podnikání s nízkými počátečními náklady

S vyspělostí internetu a všech jeho platforem, na kterých můžete vydělávat peníze (například eBay, Upwork, Fiverr, Amazon atd., a všemi těmi informacemi, které vám radí, jak vydělat peníze online, jsou vaše možnosti opravdu nekonečné.

Můžete si vytvořit malé postranní podnikání. Nemusíte hned přejít k pronájmu nemovitostí. Začněte v malém a sami přijdete na to jak postupně dál.

Mnoho lidí se dnes živí prodejem produktů na internetu. Někteří mají vlastní eshop, jiní prodávají do celého světa prostřednictvím platformy Ebay nebo Amazon. Další vydělávají peníze na Youtube. Tvoří zajímavá videa, která sleduje množství lidí a za zobrazení reklamy si umí vydělat velmi zajímavé sumy. Všechny tyto vyjmenované činnosti můžete většinou začít provádět s malou počáteční investicí peněz.

Hlavně začněte s něčím, pro co máte vášeň (sport, umění, cestování, počítače atd.) a zjistěte, jak lidé se stejnými hobby vydělávají peníze. Zkuste zvážit podnikání kolem něčeho, co se týká vašich zálib.

Buďte kreativní. Zkuste to. Nebojte se selhat. A pak to zkuste znovu. Mnoho úspěšných lidí se nestalo ze dne na den boháči a mnohdy padli až na dno. Pro své nápady utrácejte více času a méně peněz.

Dejte investicím čas

Strategie pro dlouhodobé investory by se neměly měnit rok od roku. Nesnažte se načasovat dokonalou investici 1. ledna a prodat ji za obrovské zisky 31. prosince. Nezapomeňte však na to, že investování je vždy spojeno s rizikem. Proto je vhodné své portfolio diverzifikovat do vícero investic.

Zaměřte se na delší investiční horizont (minimálně 5, optimálně 10 a více let), u něhož je pravděpodobnější, že splníte své investiční cíle v porovnání s krátkým jednoletým horizontem.

Využijte nový rok k tomu, abyste přehodnotili své širší investiční plány a udělali jistá vylepšení. Učiňte významné investice i u sebe prostřednictvím vzdělávání nebo nastartování podnikání. Investujte svůj čas a energii namísto počáteční hotovosti.

Potom přesměrujte nadbytečné měsíční peněžní toky do aktiv produkujících výnosy, abyste vytvořili pasivní příjem a zajistili bezpečnost vašeho finančního života.

Začátek dalšího roku je časem na předsevzetí a nové návyky. V tomto období přehodnocujte své roční i dlouhodobé cíle a poté se ujistěte, že vaše kroky také vedou k těmto cílům.