Jak vypadalo v Česku sázení na premiéra

Jak vypadalo v Česku sázení na premiéra Zdroj: Koláž reflex.cz

Volby 2021 a koalice Spolu a PirStan: Zleva Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
Volby do Sněmovny 2021: Jednání vítězné SPOLU a PirSTAN (9.10.2021)
22
Fotogalerie

V sázkách na nového premiéra lítaly miliony. Fialu dlouho nikdo netipoval, kartami zamíchal i Zeman

Sázkové společnosti už dávno nevypisují kurzové sázky jen na sportovní utkání. Vsadit si u nich je možné též na společenské události, ale i politiku. V loňském roce se například sázelo na to, kdo se stane po volbách novým českým premiérem. A sázkaře to velice zaujalo. Podle vyjádření sázkových kanceláří do svých tiketů vložili několik milionů korun. Úspěšní byli však jen někteří. Situace na politické scéně se během loňského roku výrazně měnila, s osudím „zahýbal“ i prezident Miloš Zeman.

U společnosti Fortuna si sázkaři na tuto příležitost vsadili 6 milionů korun. „V určitém období se jednalo o nejvyhledávanější sázku související s volbami,“ uvedl mluvčí společnosti Petr Šrain. „Navíc se jednalo o velmi dynamickou příležitost, na změnu nálad ve společnosti museli bookmakeři reagovat i výraznými kursovými korekcemi. Na začátku roku byli spolufavority Babiš s Bartošem, následně se do pozice favorita dostal Bartoš, který se ale s koncem prázdnin začal propadat až za Fialu, jehož šance se naopak s blížícími se volbami přibližovaly těm Babišovým,“ dodal.

Podle Šraina ze vsazených šesti milionů korun bylo 42 procent z této sumy přijato na Ivana Bartoše, 34 procent na Andreje Babiše a jen 21 procent na Petra Fialu. „Současný premiér se do popředí propracoval až krátce před volbami, každopádně většina těch, kteří koalici SPOLU věřili, si ho vsadila v o poznání vyšším kurzu než v případě jeho konkurentů, čímž došlo i k atraktivnějšímu zhodnocení vkladů. Jeden z klientů například vsadil na Fialu v pozici premiéra 32 tisíc korun v kursu 3,75:1, na stole je díky tomu výhra rovných 120 tisíc korun,“ uzavřel Šrain.

Konkurenční Tipsport, který je sázkovou jedničkou na tuzemském trhu, evidoval náběry sázek na příštího premiéra ve výši 1,4 milionu korun. „Vypsáno jsme ale měli trochu jinak. Vypsáno to bylo „Kdo se stane premiérem s důvěrou (Fiala, Babiš nebo Bartoš) do 31. 12. 2021“, takže tam nešlo jen o jméno premiéra, ale také o to datum konce roku. A šlo vsadit na ANO/NE,“ uvedl mluvčí Jiří Hadrava.

Podle Hadravy na současného premiéra Petra Fialu vsadili sázející 600 tisíc korun. Klíčové však zde bylo datum, kdy jeho kabinet získá důvěru Poslanecké sněmovny, a to nakonec bylo až 13. ledna, tedy později než k 31. prosinci. S touto variantou však počítala jen třetina sázkařů na Petra Fialu, ostatní tak své vklady ztratili. Na konečném datu má svůj podíl prezident Miloš Zeman, který dlouhé období po volbách pobýval v nemocnici a řadu procedurálních kroků prováděl se značným zpožděním, nebo si také vymohl schůzky s jednotlivými kandidáty na ministry.

„Nejvyšší výhra je na tiketu za vsazených 10 tisíc korun na Petra Fialu – NE premiérem s důvěrou k 31. 12. 2021 v kurzu 7,43:1, výherní částka je 74 300 korun. Je tedy vidět, že bookmakeři nejprve předpokládali, že koaliční většina celkem v pohodě stihne za více než dva měsíce od voleb do silvestra důvěru pro premiéra a vládu získat. Prezidentova nemoc tak zasáhla i do výsledků kurzových sázek,“ říká Hadrava. „Od začátku listopadu se začaly množit pochybnosti, zda stihne být Petr Fiala premiérem s důvěrou sněmovny a kurz na variantu NE začal klesat,“ uzavřel Hadrava.

I u kurzů u Tipsportu bylo patrné, jak se mění nálady veřejnosti a preference jednotlivých politických subjektů. Například k 1. březnu 2021 byl znatelný nástup šéfa Pirátů Ivana Bartoše.

(Bartoš 2,2:1, Babiš 3:1 a Fiala 9:1). V srpnu už bylo vše jinak (Babiš 2,7:1, Fiala 4,5:1 a 15:1 Bartoš). O volebním víkendu byly šance Andreje Babiše a Petra Fialy již vyrovnané (Babiš 5:1 a Fiala 5:1, Bartoš 16:1).

Situaci na politické scéně, ale i osud vsazených peněz sázkařů mohla ještě významně ovlivnit předem deklarovaná vůle prezidenta Miloše Zemana, že svěří první dva pokusy na sestavení vlády Andreji Babišovi. Po vyhlášení výsledků voleb však bylo zřejmé, že tato snaha nemá žádné šance na úspěch, a Zeman od ní nakonec upustil.

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 37: Fiala udržel proti Zemanovu tlaku koaliční většinu, proto vyhrál • Reflex.cz