Zdroj: Novo Nordisk

Proč dieta nestačí?

Obezita je onemocnění, se kterým si moderní medicína umí dobře poradit. Prvním krokem na cestě ke zdravějšímu organismu by proto měla být návštěva lékaře. Ten váš stav individuálně posoudí a rozhodne o způsobu efektivní léčby.

Často si myslíme, že boj s kily navíc nebo dokonce s obezitou zvládneme úplně sami. Vždyť stačí, když se začneme trochu hýbat, nebudeme si dopřávat tolik chipsů a sladkostí a kila půjdou dolů sama. Jenže týden se s týdnem sejde a najednou zjistíme, že jsme tam, kde jsme byli. Kila navíc nezmizela, zato naše motivace „něco se sebou dělat“ ano. Co teď? Jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. A tím vaším parťákem by měl být při řešení obezity v první řadě lékař.

Začněte tím, že si spočítáte BMI

Proč k léčbě obezity nestačí dieta a jaké se tedy nabízí možnosti léčby? „Když je hmotnost jen o pár kilogramů vyšší, je možné opět ji snížit a udržet pomocí úpravy stravy a dostatku pohybové aktivity,“ potvrzuje nutriční terapeutka Mgr. Kristýna Čmerdová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Připomíná ovšem, že pokud se zvyšující se hmotností bojujete už více let a dosáhli jste do fáze obezity (vaše BMI je větší nebo rovný 30), je většinou potřeba komplexnější přístup.

„Obezita je dána geneticky a také prostředím, ve kterém žijete. Pokud máte k obezitě dispozici, při jakémkoliv polevení v dietě hmotnost opět vzrůstá. Dokonce i když režim dodržujete, pokles hmotnosti se po určité době zastaví. Kromě toho vám v dodržování režimu mohou bránit různé zdravotní komplikace,“ říká nutriční terapeutka.

Skutečný doktor je lepší než doktor INTERNET

Říkáte si, proč byste měli navštěvovat lékaře a jak vám může pomoci rozhovor s ním a vyšetření? Při každé nemoci je totiž lepší poradit se s odborníkem než se zkoušet léčit sám, případně za pomoci doktora Googla. „Obezita je nemoc, proto je vhodné k její léčbě využít všechny vhodné a dostupné metody,“ souhlasí Kristýna Čmerdová. Nejlepšího výsledku podle ní dosáhneme kombinací několika metod.

Nejprve dokáže lékař komplexně zhodnotit váš zdravotní stav a doplnit potřebná vyšetření. „Právě ta mohou ukázat, že je nejdříve třeba léčit například spánkové apnoe, které vám v redukci hmotnosti brání. Podle získaných informací pak lékař plánuje léčbu přímo na míru,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Jsou pro vás lepší léky, nebo zmenšení žaludku?

Lékař má také možnost odeslat vás k nutričnímu terapeutovi, abyste si individuálně nastavili váš stravovací režim. Pokud vás trápí chutě a nutkavé jedení, může vám doporučit i podporu psychologa. Lékař může předepsat i efektivní léky na obezitu, které nejsou volně prodejné. „Podle informací o vás určí, které léky budou vhodné a kdy je správný čas zahájit jejich užívání,“ vysvětluje Čmerdová. U vyššího stupně obezity, zejména v kombinaci s dalšími metabolickými onemocněními, je velice účinná léčba pomocí bariatrických operací. Jedná se o operace, při kterých se zmenší objem žaludku, někdy navíc v kombinaci se snížením vstřebávání živin ve střevě. S takovým rozhodováním a hledáním správné cesty vám už pomůže Váš lékař.

Řadu zajímavých a užitečných informací souvisejících s obezitou, poutavé příběhy, originálně pojatou BMI kalkulačku, ale i možnost vyhledat si v rámci celé ČR specializovaného lékaře, kam je možné se obrátit, najdete jednoduše na webu netloustneme.cz.

CZ21CO00006