Zdroj: unsplash.com

Elektromobilita na ulicích: Elektrokoloběžky vidíme stále častěji

Elektromobilita je velkým tématem dnešní doby. Na jednu stranu usnadňuje cestování celé řadě lidí po celém světě, na stranu druhou se jí lidé obávají – zejména kvůli takzvanému Green Dealu. Ten se stal předmětem řady diskuzí už před volbami a není pochyb o tom, že o něm v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

Green Deal neboli Zelená dohoda pro Evropu má jasný cíl – snížení emisí skleníkových plynů. V rámci tohoto plánu hodlá Evropská unie mimo jiné také podporovat elektromobilitu, a to zejména v souvislosti s automobilovou dopravou.

Není pochyb o tom, že omezení fosilních paliv bude mít na stav ovzduší pozitivní vliv. Elektromobily však nejsou jedinou cestou – velká města začínají pomalu ale jistě zaplňovat také elektrokoloběžky. Během posledních let se staly významným dopravním prostředkem v rámci takzvané mikromobility, tedy dojíždění na kratší vzdálenosti.

vzdusin.cz

Elektroauta sníží emise, ale spásu nepřinesou

Češi se ale zatím do nákupu elektromobilů příliš neženou. Hlavním důvodem je jejich pořizovací cena. Trh s benzínovými či dieslovými ojetinami je u nás opravdu bohatý, zatímco elektromobilů v bazarech najdete výrazně méně – to vede k vyšším cenám a užšímu výběru.

Čechům snižování emisí není úplně lhostejné a své cestování autem omezit skutečně chtějí. Ukazuje to vzrůstající zájem o zařízení, jako jsou elektrokoloběžky. Rozhodnutí pro jejich nákup však motivují také velká spousta dalších benefitů, která se s využíváním elektrokloběžky pojí.

Velká města s sebou přinášejí velký provoz a s tím elektromobily příliš nepomohou, avšak elektrokoloběžky ano. Jejich řidič se snadno proplete dlouhými kolonami, čímž může denně ušetřit i celé hodiny. Stejný efekt má i to, že se nemusí spoléhat na jízdní řády – v rámci dvaceti až třiceti kilometrů je elektrokoloběžka dopraví, kam si budou přát.

Tento malý, ale šikovný dopravní prostředek navíc ušetří starosti s hledáním parkovacích míst – i na to jsou elektromobily bohužel krátké, jelikož potřebují stejné množství prostoru jako klasická auta. Města tak mohou využít více prostoru pro sázení stromů a jiné zeleně, které k čištění ovzduší podstatně přispějí.

Na něco jsou ale elektrokoloběžky zatím přece jen krátké – cestování na dlouhé vzdálenosti. I když některé terénní modely dokážou dosáhnout poměrně vysoké rychlosti, urazit desítky kilometrů by s nimi trvalo až příliš dlouho a kapacita baterie by na to ani nestačila.

Nucení nic neřeší

Spousta lidí Green Deal a elektromobilitu odmítá také proto, že se v podstatě jedná o nucený krok – plánuje se totiž, že by elektromobily měly v příštím desetiletí z velké části nahradit vozidla na fosilní paliva. Jak se ale shoduje řada odborníků, nátlak nic neřeší.

Elektrokoloběžky jsou perfektním příkladem toho, že pokud změna člověku přinese jasné výhody, rozhodne se pro ni sám. Je diskutabilní, jestli by měl přechod na elektromobily proběhnout stejnou cestou. Hlavní otázkou ale je, zda je na tento krok společnost připravena – tu už si ale musí položit každý z nás.

A abyste si udělali lepší představu o cenách a momentálních dostupných modelech, doporučujeme navštívit e-shop Vzdusin.cz, který nabízí modely značky Aerium. Tyto elektrokoloběžky splňují narůstající nároky zákazníků, zatímco drží cenu v přijatelných hladinách. V nabídce tohoto prodejce najdete elektrokoloběžky vhodné jak pro začátečníky, tak náročné uživatele.

Pokud vás nějaká zaujme, do konce března 2022 můžete použít slevový kód o hodnotě 500 Kč – SlePR12500. Tato nabídka se vztahuje na modely Aerium HX 8, Aerium Aovo Pro a Aerium EcoSeat.

vzdusin.cz