Zdroj: Shutterstock

Sezení je jako novodobé kouření, jak minimalizovat jeho dopady na zdraví?

Také vás od věčného sezení u počítače bolí záda nebo vás sužují jiné zdravotní problémy?  Vsaďte na unikátní polohovací stoly, které jsou společným dílem tří mladých podnikatelů: Ondřeje, Pavla a Vaška. Ti se jednoho dne rozhodli změnit pracovní návyky lidí a učit je, že pracovat u počítače je možné i zdravě a bez nepříjemných bolestí zad. Pomáhají jim k tomu jejich ergonomické polohovací stoly, které vyrábí na míru pro každého zákazníka.

„Na začátku všeho byla opravdu bolavá záda jedné mé kolegyně,“ odpovídá Pavel Petr, jednatel firmy Liftor, na otázku, co bylo tím prvním impulsem k založení značky Liftor.  Všichni tři majitelé jsou sportovci, a proto sami pociťovali, že dlouhé sezení za počítačem nedělá jejich zádům dobře. „Asi by se dodnes nic nezměnilo, kdybychom se v dubnu 2019 nevydali na veletrh technologických novinek. Tam jsme poprvé zaregistrovali něco, co nám hned na první pohled přišlo jako skvělý nápad,“ vypráví Vašek Ortinský. Polohovatelný stůl, který bylo možné nastavit do různých výšek a úrovní a přizpůsobit ho své práci a činnosti. „Přišlo nám to skvělé, ale zároveň jsme zjistili, že firem, které prodávají kancelářské polohovací stoly, je vcelku dost. Chtěli jsme tomu nápadu přidat nějakou větší hodnotu, ruční práci, lidskost a řemeslo. Chtěli jsme mít možnost vyrobit sobě a lidem okolo nás stůl na míru, a to takový, na němž bude znát, že za ním stojí člověk, a nejen stroj,“ vypráví Ondřej Jírovec.

Za polohovacími stoly stojí tři mladí podnikateléZa polohovacími stoly stojí tři mladí podnikatelé | Liftor

Chtěli jsme, aby za naším produktem byla lidská práce

Rozhodli se tedy „vzít technologii“ a zkombinovat ji s tradičním řemeslem, lidskou prací, dřevem a desky stolu vyrábět přímo v České republice. „Díky vlastní truhlárně máme možnost vyrobit zákazníkovi desku stolu do druhého dne, což vedle rozměru na míru považujeme za další přidanou hodnotu.“

Úspěch se dostavil okamžitě. „Poptávka po našich stolech byla od prvního dne tak vysoká, že již dva měsíce po rozjezdu výroby v České republice se nám podařilo expandovat na Slovensko a vzápětí i na polský trh. Do konce roku nás čeká ještě jedna země a příští rok máme v plánu vstoupit hned na čtyři další trhy,“ nastiňuje vizi firmy do budoucna Ondřej Jirovec.

Deska na míru a do 24 hodin

Stoly Liftor jsou unikátní právě tím, že se dřevěná deska stolu vyrábí na míru a ručně, nejde tedy o masovou velkovýrobu. „V tuhle chvíli nabízíme hned několik dekorů dřeva a také různé barvy zvedacích nohou stolu. Každý si tak může vybrat a nechat vyrobit stůl podle svého vkusu i ladění interiéru,“ říká Pavel Petr. Mezi klienty Liftoru patří individuální zákazníci, kteří si stoly této značky vybavují své pracovny, ale také velké firmy, kterým záleží na zdraví svých zaměstnanců. Velkou přidanou hodnotou je také fakt, že stůl vám vyrobí do 24 hodin.

Polohovací stůl se zákazníkovi vyrábí na míruPolohovací stůl se zákazníkovi vyrábí na míru | Liftor

Sezení je novodobé kouření

Misí Liftoru není jen „prodat polohovatelný stůl“, ale také šířit osvětu v oblasti zdravého přístupu k práci i celému životu. Proto nabízí (a stále rozšiřuje) i řadu ergonomických pomůcek, jako je aktivní židle, balanční podložka nebo polohovatelný držák na monitor. Nabídka polohovacích stolů se rozšířila také o zvedací stůl pro děti, kutily nebo třeba PC gamery. Do budoucna se chtějí zakladatelé zaměřit na rozšíření nabídky dekorů, stolní desky z masivu a celkově rozšiřovat nabídku vlastních výrobků, které zapadnou do  filozofie Liftoru.  „Sedíme více, než je zdrávo. Ze sezení se stává novodobé kouření, a stejně tak je dlouhodobé sezení škodlivé. Sami na sobě cítíme, že když v rámci pracovní doby kombinujeme stoj, sed a polosed, pracuje se nám lépe a jsme mnohem výkonnější. Zkuste to i vy,“ dodává na závěr Ondřej Jirovec.

Liftor