Zdroj: CNC

Podcast O všem! Evolucionáři: Příběh skromného fotbalového trenéra Jindřicha Trpišovského

Zajímá vás, co všechno mají za sebou známé osobnosti, které jsou špičkou ve svém oboru a sklízí ovace? Poslechněte si nový podcast CNC O všem! s podtitulem Evolucionáři. V prvním díle se seznámíte s příběhem Jindřicha Trpišovského, uznávaného fotbalového trenéra SK Slavia Praha. Jaké byly ale jeho začátky a co stálo za jeho cestou ke štěstí, úspěchu a slávě? To a mnohem více zjišťoval moderátor Míra Hejda.

Kouč pražské Slavie Jindřich Trpišovský se fotbalu věnoval od školních let. V devíti letech začal jako brankář a poté si zakopal i jako hráč v poli. Jeho talent ale utnulo zdraví. Rychle rostl a nejvíce růstovou zátěž odnesla kolena. Doktorka mu proto ve 12 letech zakázala veškerý pohyb. Nucená pauza,  kdy nemohl chodit ani na tělocvik, trvala 4 roky. Přesto přinesla i něco pozitivního: „Díky té pauze jsem sledoval fotbal jako takový, tedy všechna mistrovství světa i Evropy. Fotbal jsem miloval a v momentě, kdy jsem si ani nemohl s kluky zahrát za barákem, tak jsem si v nějakých 13–14 letech do sešitů začal dělat různé sestavy fotbalových týmů, jak ligových, tak reprezentačních,“ přibližuje své nejranější začátky Trpišovský.

Těžké začátky

K aktivnímu fotbalu se vrátil až v 16 letech v pražském klubu Čechie Karlín, kde se dostal do nižších soutěží a ve 20 letech už tu působil jako trenér dorostu. Trenérství ho tehdy ale nemohlo uživit, ale přitom potřeboval takovou práci, ze které by ho uvolnili na odpolední tréninky a víkendové zápasy. „Nedávno jsem míjel Čakovice, kde byl malý zastrčený hotel a vzpomněl jsem si, jak jsem tam pracoval jako  noční recepční, abych druhý den mohl na trénink. Takže těch druhů povolání, kterých jsem vyzkoušel, bylo daleko víc,“ vzpomíná úspěšný trenér.

Do toho si dělal trenérské licence, které stojí nemalé peníze. Často se tak neobešel bez pomoci známých a přátel: „Bylo by ale strašně nevděčné říct jen pár jmen z těch všech, co mi pomohli, protože vždy na někoho zapomenete, proto nebudu konkrétní. Jsou to ale lidé, kteří mi umožnili vystudovat trenérské licence. Získáváte je třeba 7–8 let, než se vůbec dostanete do profi fotbalu. Vděčný jsem samozřejmě také rodičům, kteří mě k fotbalu přivedli, a své rodině, která trpí mým vysokým pracovním vytížením,“ vysvětluje Trpišovský.

Trenér Jindřich Trpišovský s moderátorem Mírou HejdouTrenér Jindřich Trpišovský s moderátorem Mírou Hejdou | CNC

Trenér mistrovské Slavie

Díky zisku trenérských licencí se posléze dostal k trénování klubů na ligové úrovni. Vedl FC Slovan Liberec a poté započala úspěšná éra s SK Slavií Praha, ve které působí od prosince 2017. „Sešívaní“ fotbalisté získali pod vedením Trpišovského tři ligové tituly za sebou. Pražskou Slavii dovedl také do Ligy mistrů a do čtvrtfinále Evropské ligy.  Velké úspěchy jsou ale vykoupeny vysokým pracovním nasazením. Na fotbal navíc myslí i ve volném čase: „Neumím vypnout ten software na fotbal, který mi jede v hlavě. Často přemýšlím nad tím,  jak kterého hráče zlepšit.  Například při sekání trávy na zahradě najednou zjistím, že jedu jiným směrem, protože jsem přemýšlel nad některými konkrétními věcmi ve fotbale. Energii proto nabíjím ve spánku, nebo když si  sám vyjedu na čtyřkolce a také při chvílích strávených s rodinou. To jsou tři věci, které mi občas ten fotbal vypnou a nabijí mě energií,“ říká kouč.

Chcete se o trenérovi Jindřichu Trpišovském dozvědět ještě více? Poslechněte si celý podcast O všem! Evolucionáři.