Adhara Pérez Sánchezová je na Instagramu hodně aktivní

Adhara Pérez Sánchezová je na Instagramu hodně aktivní Zdroj: Instagram@adhara_perez11

Adhara Pérez Sánchezová je na Instagramu hodně aktivní
Adhara Pérez Sánchezová je na Instagramu hodně aktivní
Adhara Pérez Sánchezová je na Instagramu hodně aktivní
Adhara Pérez Sánchezová je na Instagramu hodně aktivní
Adhara Pérez Sánchezová je na Instagramu hodně aktivní
6
Fotogalerie

Geniální desetiletá autistka má vyšší IQ než Einstein i Hawking

Je jí teprve deset a už studuje dvě vysoké školy. Jestli Mexičanku Adharu Pérez Sánchezovou za výsledky jejích IQ testů spíš obdivovat, nebo litovat, je otázkou. Hry s panenkami vyměnila za průmyslové a systémové inženýrství se zaměřením na matematiku a v budoucnu by chtěla kolonizovat Mars.

Děti se jí smály a rodiče jí nerozuměli. Zato od tří let plynně četla a do osmi let zvládla vychodit základní i střední školu. Zároveň jí byl ale diagnostikován Aspergerův syndrom, tedy jedna z poruch autistického spektra, který vysvětlil, proč Adhara lpí na mnoha rituálech, není příliš komunikativní a straní se kolektivu. Její sociální a emoční inteligence totiž na rozdíl od jejího IQ značně pokulhává. 

Superinteligentní outsider

Hry v dětském kolektivu se Adhary od začátku jejího života moc netýkaly. Lidé s Aspergerovým syndromem se totiž vyznačují mimo jiné tím, že nerozumí metaforám, humoru a trpí nedostatkem představivosti. Což ve světě dětské fantazie může být na překážku. Často tudíž sedávala nezúčastněně v koutě, koukala do prázdna a upadala do letargie. 

Před počínající depresí ji zachránila její matka, která vyhledala odbornou pomoc. Když lékařům sdělila, že její dcera nejraději tráví čas pročítáním periodických tabulek a vypočítáváním vzorečků, navrhli jí absolvování IQ testu, který odhalil její genialitu. Výsledek 162, v němž o 2 body překonala vědce Alberta Einsteina nebo Stephena Hawkinga, všechny doslova vyvedl z míry. 

Vlastní cestou

Od té doby, co jí byla „diagnostikována“ genialita, se Adhara řídí speciálně nastaveným individuálním studijním plánem a plní si své kariérní sny.  

Nedávno úspěšně reprezentovala svou univerzitu Universidad CNCI, když na akci pořádané Institutem umění a kultury v Tijuaně hovořila o černých dírách. Jelikož sní o tom, že se jednou stane astronautkou a pomůže kolonizovat Mars, ráda by studovala na Arizonské univerzitě, kterou NASA ocenila za tamní program výzkumu vesmíru.

Být autista je in!

Svým životním příběhem i přístupem k problematické genialitě chce inspirovat další lidi. Je velmi aktivní na sociálních sítích i ve výzkumu podobně „jiných“ dětí.  

„Momentálně vyvíjím náramek, který měří emoce dětí postižených autismem. Jejich rodiče je budou moci detekovat pomocí telefonu nebo tabletu,“ uvedla v jednom z rozhovorů. 

Mexický Forbes ji zařadil mezi 100 nejmocnějších žen současnosti a zároveň s tím upozornil na její knihu. V ní desetiletá Adhara popisuje své zkušenosti s nelehkým životním údělem. „Nevzdávejte se, a pokud se vám nelíbí, kde jste, začněte plánovat, kde chcete být,“ uvádí v titulu. Základem pro spokojený život lidí s autismem by podle ní mělo být pochopení, přijetí a naplňování vlastních ambicí.