Video placeholde
Venkov, příroda, příjemné zvuky, pomalost. Na tom je založený úspěch videí čínské youtuberky Li Ziqi
Venkov, příroda, příjemné zvuky, pomalost. Na tom je založený úspěch videí čínské youtuberky Li Ziqi
Venkov, příroda, příjemné zvuky, pomalost. Na tom je založený úspěch videí čínské youtuberky Li Ziqi
Venkov, příroda, příjemné zvuky, pomalost. Na tom je založený úspěch videí čínské youtuberky Li Ziqi
Venkov, příroda, příjemné zvuky, pomalost. Na tom je založený úspěch videí čínské youtuberky Li Ziqi
7
Fotogalerie

Zmizela Popelka východu, nejoblíbenější influencerka čínských mileniálů

Třicetiletá čínská youtuberka Li Ziqi, jejíž popularitu významně podpořila pandemie koronaviru, se z ničeho nic odmlčela. Rozvázala smlouvu se svou zastupující agenturou, neprošla prověrkou čínských soudruhů, nebo se rozhodla žít v souladu s tempem svých videí?

Pomalá, uklidňující a melancholicky komponovaná videa z čínského venkova poskytují generaci mladých Číňanů dokonalý únik ze života velkoměst. Statek, pole a rozlehlé zahrady, odkud se berou ty nejlepší ingredience pro vynikající sečuánskou kuchyni, které éterická dívka následně proměňuje v gastronomické skvosty. Celé to až podezřele lícuje s čínskou propagandou. K tomu miliony závislých odběratelů a obdivovatelů. 

Zrození legendy

Ne náhodou byl projekt Li Ziqi, dívky se srdceryvným příběhem, korunován zápisem v Guinessově knize rekordů pro největší účast čínskojazyčných odběratelů na video portálech. 

Tak tedy. Narodila se v Mianyangu, druhém největším prefekturním městě provincie S'-čchuan, jako obyčejná dívenka Li Jiajia. Poté, co se její rodiče rozešli, žila se svým otcem, který zemřel, když jí bylo šest let. Protože ji její macecha týrala, převzali ji do péče prarodiče. Na venkově se díky nim zdokonalila v tradičních řemeslech a přípravě autentických čínských pokrmů. Dědeček, který celou rodinu živil, zemřel, když jí bylo čtrnáct. Školu proto nedokončila a začala pracovat ve městě. Nejdřív se živila jako servírka, DJka nebo zpěvačka, a když babička zavelela, že potřebuje její pomoc, vrátila se domů na vesnici, odkud začala do světa posílat své dokonalé romantické minifilmy. Chybí sice princ, ale jinak Popelka jak vyšitá.

Útěk z reality

Důvody, proč má tolik sledujících, jsou zřejmé už po prvních minutách některého z jejích videí. Hudba, kamera, střih i herecké nadání hlavní aktérky, jejíž pohyby jsou uklidňujícím tancem prokrastinujících u ASMR porna, jsou lákavým příslibem. A výsledek, u kterého si budete přát být součást jejího štábu, pomyslnou třešničkou nakonec. Sečuánská kuchyně z jejích rukou totiž nejen božsky vypadá, ale zcela určitě i voní a chutná.

Nejen příznivci, ale i všemocný velký čínský bratr, strana stran, ji za to náležitě odměňovali. Propagace tradiční čínské kultury a podpora mladých zemědělců je víc než chvályhodná. 

Zmizení beze stopy

Náhlá absence jejích nových videí i příspěvků na sociálních sítích ale nedávno podnítila spekulace o tom, co se s Li Ziqi vlastně děje. Diskutuje se o vypovězení smlouvy s její zastupující agenturou, problémech s autorskými právy nebo finančních sporech. Jednoduchou odpovědí ale může být i cenzura, která propagátorku reklamy na dokonalý čínský život na vsi bude držet na obzvlášť silném řemenu. Influencerka, která se stala celebritou, totiž může být potenciální hrozbou. Popularita je v Číně považována za riskantní a bohatství za ohrožující. O tom, že vliv Li navíc daleko přesahuje hranice Číny, svědčí i nedávná rozepře o původu tradičního kimči, kdy její video pobouřilo Korejce. 

Velká část úspěchu Li pochází z přímých příjmů z reklamy z jejích vlastních virálních vlogů. YouTube je v Číně zakázán, ale Li má víc než 55 milionů oddaných čínských followerů na jeho tamní obdobě, a to vážně není málo.

Jestli nenadálé mlčení talentované Li Ziqi znamená jen to, že trhá na poli zeleninu a nahrává tradiční hudbu, je vše v pořádku. Koncem srpna se ale Li objevila na místě, které z obvyklých kulis jejích příspěvků podivně vystupuje. Fotografie z policejní stanice doplněná příspěvkem „Požádali právníky o záznam. Velká zvířata mají své vlastní triky, jak děsivé!“ Příspěvek následně ze sociálních sítí zmizel a od té doby se po Li Ziqi slehla zem.  

Spekulace a zase spekulace

Vzrušené dohady, kam jejich ikona zmizela, se začaly šířit nejen mezi jejími skalními fanoušky. Podle některých zdrojů „zanedbávala mnoho problémů reálného světa a musí se věnovat studiu“, jiné mluví o nespecifikovaných potížích s jinou firmou a o osobních problémech. A možná se Li jen pokouší žít v klidu na venkově, jak to sama propaguje. Těžko říct.