Gewitter im Kompf se dá přeložit jako Bouře v hlavě.

Gewitter im Kompf se dá přeložit jako Bouře v hlavě. Zdroj: YouTube.com - Gewitter im Kompf

Je to youtubový kanál věnovaný životu s Tourettovým syndromem.
Většina z toho je sice fake, ale...
... to nezabrání sugestivním dětem, aby to nezačaly napodobovat.
Čistě podvědomě.
4
Fotogalerie

Bouře v hlavě: Youtuber nakazil děti Tourettovým syndromem

Případ masové hysterie kosí německé teenagery a šíří se výhradně sociálními sítěmi. Diváci youtubového kanálu přebírají symptomy Tourretova syndromu. A přestože takový případ není úplně bezprecedentní, odborníci se strachují. 

V roce 2011 se v části státu New York začaly dít podivné věci. Vedoucí roztleskávačka místní střední školy začala zničehonic silně koktat. A po pár dnech se přidaly i nekontrolovatelné tiky. Její matka ji naložila do auta a vzala do nemocnice, kde sestra rychlým pohledem zhodnotila situaci a řekla: „Z místní střední?” 

Několik desítek děcek ten rok záhadně onemocnělo podobnými symptomy. Tiky, výkřiky, koktání. Z většiny symptomy Tourettova syndromu. To je ta nemoc, o které Kazma tvrdil, že na ni šíří osvětu. Projevuje se pohybovými a zvukovými tiky, v extrémním případě může být doprovázena výkřiky vulgárních výrazů.  Rodiče postižených dětí tenkrát důsledně požadovali odpovědi, ale znáte Američany. Postupně se vymyslelo hned několik hypotéz, kupříkladu že za to může místní chemička nebo těžba ropy… a pochopitelně, že je to způsobeno očkováním. Úřady nedokázaly najít vysvětlení a případu se chytla média. 

Ranní show, polední zprávy a večerní speciál, několik týdnů Amerika žila skupinkou koktavých teenagerů na severu země. Protože se ale kauza nevyvíjela, zájem brzy opadl. Málokdo už pak zaregistroval doktora Laszla Mechtlera, kterému se u postižených podařilo diagnostikovat masovou hysterii nebo lépe masové psychogenní onemocnění. Spoustě rodičů se diagnóza nelíbila, protože podle nich naznačovala, že jejich děti jsou „blázni”. 

Všechno ale sedělo. U většiny studentů byl stav spuštěn stresem, který se zvětšoval tím, čím víc lidí záhadnou nemocí onemocnělo. Do léta následujícího roku u drtivé většiny studentů symptomy opadly a jedna dívka byla diagnostikována s „reálným” Tourettem. Doktor Mechtler ale vypozoroval ještě jeden zajímavý fenomén. Totiž pacienti, kteří byli vystaveni pozornosti médií a prezentovali se s nemocí na sociálních sítích, se léčili déle. 

Bouře v hlavě

Jako v každé správné hororové story teď můžeme říct: „Už se to děje zase!” Tentokrát se to ale neděje v Americe. Děje se to globálně, úplně nejvíc v Německu. A roli opět hrají sociální média, tentokrát mnohem větší než předtím. Zdrojem psychické nákazy je totiž německý YouTube kanál „Gewitter im Kompf”, tedy „Bouře v hlavě”. 

Kanál odstartoval v roce 2019 a dnes má přes dva miliony odběratelů. Vede ho mladík s Tourettovým syndromem. Chlapec ukazuje, jaké je žít s podobnou nemocí a do jakých nepříjemných situacích se kvůli tomu dostává. Podle odborníků není pochyb, že youtuber nemocí skutečně trpí, ale zároveň upozorňují na to, že velká část jeho eskapád je až absurdně nafejkovaná, plná kontextuálních atak, které z medicínského hlediska nedávají nejmenší smysl. Klasický YouTube. 

Nic z toho ale nezabránilo milionu dětí a teenagerů, aby se na kanál dívali. Víte co, miliony dětí a teenagerů, kterým jsou youtubeři mnohem sugestivnější než před deseti lety a kteří jsou už rok a půl pod permanentním stresem, protože musejí být zavření doma. Yeah. Konkrétní čísla nemáme, ale report publikovaný v časopise Brain mluví o „velice vysokých číslech”. 

Děti sdílejí symptomy. Jde o tiky (které už sociální média stihla překřtít na TikTok Tiky) a především vulgární, obscénní a mnohdy, ehm… ofenzivní fráze. Jako „Heil Hitler”. Drtivá většina ze symptomů je evidentně odkoukaná z internetu, mnohdy pak právě z kanálu Gewitter im Kompf. Podle odborníků jde o výjimečnou situaci, protože jde o dokumentovatelný případ masové histerie, která se šíří výhradně sociálními sítěmi. 

Hej, pamatujete Modrou velrybu?