Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Válka dezinformací: Kdo jsou největší útočníci na politické scéně?

Volby do poslanecké sněmovny se blíží a dezinformační kampaně budou mít na jejich výsledcích značný podíl.  Dezinformační scéna se dlouhodobě dělí na politické subjekty, kterým se snaží pomoci (Andrej Babiš, Miloš Zeman nebo Tomio Okamura) a na ty, kterým se snaží autoři dezinformací uškodit (Piráti, koalice Spolu nebo EU).

Záměrně lživé a manipulativní informace snažící se ovlivnit veřejné mínění. Zhruba tak bychom mohli definovat dezinformace v řetězových e-mailech. Jako příklad můžeme uvést informaci, že Piráti chtějí lidem nastěhovat do bytů migranty nebo že ze svých bydlišť vystěhují důchodce a tak podobně. Někteří lidé takové zprávy ignorují, u jiných však mohou tyto útočné zprávy dopadat na úrodnou půdu.

Premiér Babiš, prezident Zeman nebo předseda krajně pravicové SPD, Okamura. Ti z dezinformací naopak těží. Autoři těchto manipulativních zpráv se snaží těmto a dalším subjektům naklonit veřejné mínění. Některým subjektům, zejména lídrovi SPD Okamurovi, pak dezinformace pomáhají v širší míře. Dezinformátoři útočí na EU, USA či uprchlíky a z druhé strany podporují Rusko, Putina či Miloše Zemana, to vše hraje do karet SPD, která je také i se svým předsedou dlouhodobě podporována dezinformátory přímo. 

Aktuálně nevíme, jak budou vypadat kompletní data za aktuální měsíc, tedy září. Data jsou kompletována až zpětně v nadcházejícím měsíci. Už nyní, z průběžných dat ale můžeme vypozorovat trendy těchto dní. Dezinformátoři výrazně zvýšili intenzitu útoků na koalici Spolu. Naopak z výrazné podpory dezinformačních zpráv se může opět radovat premiér Babiš se svým hnutím ANO a Tomio Okamura se svým hnutím SPD.