Video placeholde
A je to! Vzpomínáte na Pata a Mata?
Pavla Svrčinová
Jan Marounek
Jan Kněžínek
Jan Wintr
5
Fotogalerie

„Protiepidemická opatření píšeme na zakázku. Politickou“, potvrzují úředníci z MZ na tajné nahrávce

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že hledá viníka nezákonných protiepidemických opatření, jimiž jeho úřad dlouhodobě omezuje život v Česku. Soudy už desítky takových zákazů a příkazů zrušily jako protiprávní. Reflex nabízí důkazy, že úředníci ministerstva píšou nařízení na politickou objednávku, přestože vědí o jejich právní neprůchodnosti, na kterou své nadřízené upozorňují. Odborná zdůvodnění si úředníci vymýšlejí na pokyn „shora“. S největší pravděpodobností to přicházelo a přichází od ministra Vojtěcha či jeho předchůdců. A přeneseně nejspíš od premiéra Andreje Babiše. Přečtěte si reportáž, která vyšla v tištěném Reflexu č. 37/2021 a odstartovala celou kauzu Ministerstva zdravotnictví.

Je pátek před prázdninami, tři hodiny odpoledne. Zasedá Legislativní rada vlády. On-line, přes telekonferenci. Svolána je narychlo na podnět ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Ten chce za pár hodin předložit vládě ke schválení další mimořádné opatření. Jeho poradci z mezioborové skupiny MeSES mu doporučili nařídit všem zaměstnancům ve státních podnicích a firmách, aby se po návratu z dovolených testovali. Oficiálně proto, aby se zamezilo zavlečení a šíření nové covidové mutace delta v Česku.

Z neoficiální zvukové nahrávky z jednání legislativní rady, kterou Reflex získal, však vyplývá, že skutečným cílem bylo nahradit plošné testování zaměstnanců, které Nejvyšší správní soud označil jako nezákonné, diskriminační a ministerstvo je muselo zrušit. Nahrávka zároveň potvrzuje, že i o nově navrhovaném opatření jeho tvůrci vědí, že je pravděpodobně opět v rozporu se zákonem.

„Zkrátka v okamžiku, kdy končí plošné testování zaměstnanců, má tohle být do jisté míry méně plošná náhrada,“ přiznává na záznamu úředník legislativní sekce ministerstva zdravotnictví Jan Knytl. On jediný zastupuje při jednání vládní rady legislativce z Vojtěchova úřadu a má za úkol obhájit návrh mimořádného opatření.

Experti proti Vojtěchovi

Jak už bylo řečeno, jednání Legislativní rady vlády probíhá přes telekonferenci. Knytl je k němu připojen z čekárny u zubaře. Renomovaní právníci a advokáti mu po telefonu sdělují spoustu výhrad. Konstatují, že plánované testování zaměstnanců po dovolených je v návrhu epidemicky a právně nepodložené, nelogické, diskriminační a nepřiměřeně by zasahovalo do lidských práv.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!