Buď všichni, nebo nikdo: V New Yorku postavili plot ve jménu svobody a rovnoprávnosti
Buď všichni, nebo nikdo: V New Yorku postavili plot ve jménu svobody a rovnoprávnosti
3
Fotogalerie

Buď všichni, nebo nikdo: V New Yorku postavili plot ve jménu svobody a rovnoprávnosti

Při cestě do New Yorku, jednoho z největších a nejvěhlasnějších měst nejen východního pobřeží Spojených států, ale celého amerického kontinentu, byste na svůj „bucket list,“ tedy seznam míst a aktivit, které chcete vidět nebo vyzkoušet, měli kromě Times Square a Sochy svobody připsat také Rooseveltův ostrov. Výjimečným zážitkem je už samotná jízda na něj vyhlídkovou lanovkou nad řekou Hudson, ale za návštěvu rozhodně stojí i park s památníkem nejdéle úřadujícího amerického prezidenta.

Teprve před deseti lety, což je ve světě architektury téměř jako včera, došlo k dokončení projektu legendárního architekta Louise Kahna. Představitel brutalismu přitom zemřel už v roce 1974 za záhadných okolností na toaletě newyorské Pennsylvania Station a u sebe měl právě plány na výstavbu memoriálu na Rooseveltově ostrově. Trojúhelníkový park lemovaný vzrostlými stromy, které tvoří sadovou promenádu, se na špičce ostrova zužuje do žulového pokoje, jehož středobodem je kamenná deska věnovaná Rooseveltově proslovu o čtyřech svobodách, který předznamenal vstup USA do druhé světové války.

Realizace návrhů po smrti architekta bývá často problematická, protože vznikají v jiném sociokulturním kontextu a jejich tvůrce nemůže obhájit svůj původní záměr, ani reagovat na případnou kritiku. Na tu došlo i v případě Kahnovy práce. Negativní ohlasy vyvolalo téma, které silně rezonuje napříč americkou společností, a tím jsou rovné příležitosti. 

„Four Freedoms Memorial Park má jednu, ale docela výraznou kontroverzi, a to, že památník není přístupný lidem s tělesným handicapem. Park je z velké části přístupný pouze po širokém monumentálním schodišti a samotné nejkrásnější místo na konci té špičky je uděláno tak, že musíte sejít několik schodů, aniž by tam byla jakákoli rampa pro vozík. Sám Franklin Delano Roosevelt byl na vozíku, takže kritici poukazují na tu ironii, že ani bývalý prezident, kterému je pomník zasvěcený, by se k němu nedostal. Kvůli tomuto problému vzniklo dodatečně skleněné zábradlí, a dokud se nepodaří najít řešení, jak výběžek ostrova zpřístupnit všem návštěvníkům bez rozdílu, tak nebude přístupný nikomu. Dnes je ta část skutečně uzavřené, a podle zpráv, co jsem četl, se pracuje na jejím opětovném zpřístupnění,“ vysvětluje Adam Gebrian problém absence bezbariérového přístupu, který vrhá negativní stín na jinak důstojně řešený monument státníka.

Pokud chcete vidět memoriál v celé jeho kráse i se zmiňovanou vadou, projděte si ho s Adamem Gebrianem v novém díle série Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv.