Bývalý park kultury a oddechu se otvírá a zbavuje nánosů doby
Bývalý park kultury a oddechu se otvírá a zbavuje nánosů doby
3
Fotogalerie

Bývalý park kultury a oddechu se otvírá a zbavuje nánosů doby

Park Stromovka, multifunkční Tipsport arena a mezi nimi řadě místních i přespolních dobře známé holešovické výstaviště. Aspoň donedávna. V posledních letech se areál mění k nepoznání. Tahle skutečnost neunikla ani architektovi Adamu Gebrianovi, který se dlouhodobě zabývá veřejným prostorem a možnostmi jeho kultivace a rozvoje. Logicky ho proto zajímalo, jestli hlavní město, které je provozovatelem areálu, dokáže využít jeho potenciál, nebo ho zazdí. Doslova i v přeneseném významu.

Adam Gebrian, tvůrce série Překvapivých staveb a krátkých postřehů z veřejného prostoru Gebrian: Plus/Minus, se tentokrát zastavil na místě, které se před 130 lety stalo dějištěm přehlídky kulturní a hospodářské vyspělosti českého národa. U příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891, kterou tehdy navštívilo přibližně 2,5 milionu lidí, byl otevřen i Průmyslový palác, vystavěný podle návrhu architektů Bedřicha Münzbergera a Antonína Wiehla v rekordním čase. Zatímco celá secesní stavba stála během jednoho roku, její levé křídlo, které podlehlo ničivému požáru v roce 2008, stále není obnoveno. Dobrou zprávou ale je, že výhled na kulturní a technickou památku už nehyzdí obří konstrukce brány a fontány na volném prostranství před ní zase tryskají. Banalita? Adam Gebrian si to nemyslí.

„Ve fontánách stříká voda. Vypadá to jako malá věc, ale není. Na české poměry je to poměrně výjimečné, takže z toho mám velikou radost. Druhá věc, zmizela odsud velká konstrukce brány, která na hony daleko ukazovala, že právě tam je hlavní vstup, kde si musíte koupit lístky. A i když jste si je nekupovali, protože vstupné bylo volné, tak jste tou bránou museli projít. Nyní je brána pryč a my díky tomu můžeme vidět průmyslový palác,” hodnotí architekt kladně na první pohled viditelné zásahy.

Změn bude ale potřeba daleko víc. Jestli vás zajímá jakých, podívejte se na celý díl pořadu Gebrian: Plus/Mimus z produkce internetové televize Mall.tv. Nebo se na Výstaviště Praha zajděte podívat osobně. Druhý srpnový víkend bude navíc šance podívat se i do jindy veřejnosti nepřístupných interiérů. V rámci sedmého ročníku festivalu Open House Praha, který se uskuteční ve dnech 7. a 8. srpna 2021, bude otevřena strojovna Malé sportovní haly, strojovna plaveckého bazénu a zrekonstruovaný Křižíkův pavilon D.