Dámy a pánové, newyorská verze petřínské lanovky nabízí mimořádnou jízdu

Lanovka na Petřín představuje pro Pražany příjemné zpestření dopravy po metropoli a pro turisty jednu z nejvyhledávanějších atrakcí, nejen proto, že šetří několik desítek výškových metrů „po svých,“ ale především kvůli zážitku ze samotné jízdy. Architekt Adam Gebrian, který je doma na pražském Újezdu, ji využívá pravidelně. Toho času ale pobývá ve Spojených státech, a tak si nenechal ujít příležitost projet se její newyorskou obdobou. Ta nabízí skutečně parádní podívanou!

Adam Gebrian žije už čtyři měsíce s manželkou Markétou a synem Filipem v severokarolínském Raleigh, a tak může srovnávat. Mimo jiné veřejnou dopravu, kterou jezdí často, protože v místě svého přechodného bydliště nemá auto. Z pohledu cestujícího není tamní MHD uživatelsky nejpřívětivější, a to jak v počtu spojů, tak stavu zastávek. Obojím za Českem značně zaostává. Existuje ale výjimka potvrzující pravidlo. Je jí New York. Poslední tři týdny strávil populární architekt právě tam a opakovaně se nechal unášet vzdušnou tramvají, jakousi „lanovkou,“ která funguje od roku 1976 a slouží k přepravě mezi Manhattanem a Rooseveltovým ostrovem.

„Cesta je dlouhá 940 metrů, trvá lehce přes 3 minuty a je to neskutečný zážitek. Sám jsem se projel několikrát, protože se mi to strašně líbilo. V lanovce vystoupáte do výšky 76 metrů, můžete se dívat doleva, doprava, dopředu, dozadu a máte fantastický výhled na město, na řeku, na ostrov, na Queensboro bridge, který je hned vedle, takže si zblízka můžete prohlídnout jeho fantastickou ocelovou konstrukci. Občas dokonce vidíte i do kanceláří, do bytů. Jasně, účelem je, abyste se dostali přes řeku na ostrov, ale i ta samotná trasa je tak skvělá, že vás bude bavit jet jenom tam a zpátky. Takže ano, je to věc, která slouží, která vás má přemístit z bodu A do bodu B, ale to, co zažijete na samotné trase, je podle mě ještě lepší,“ pochvaluje si Adam Gebrian.

Pokud chcete vidět, o čem architekt mluví, pusťte si nový díl série Gebrian: Plus/Minus z produkce internetové televize Mall.tv. A jestli máte stejně jako její tvůrce tendenci všímat si pozitiv ve veřejném prostoru a nezavírat oči před negativy, podívejte se i na epizodu o petřínské lanovce zde