Ať už probíhaly poslední okamžiky jejího života podle jakéhokoliv scénáře, Marilyn Monroe odešla předčasně. Bylo jí teprve 36 let.
Marilyn zemřela osamělá a smutná, podle oficiální verze si sáhla na život sama.
Byla takový sexuální symbol, že se skoro automaticky dostala do řečí téměř s každým svým filmovým partnerem.
Mnohé spekulace také hovořily o jejím intimním poměru s prezidentem Johnem Kennedym i jeho bratrem Robertem – v té době ministrem spravedlnosti.
Marilyn byla zbožňovaná jako sexuální symbol své doby, ale celý život marně bojovala o to, aby jí okolí více respektovalo i jako herečku…a člověka.
22
Fotogalerie

Sebevražda nebo vražda? Marilyn Monroe měl nechat zabít Kennedy! Chtěla prý vyzradit jejich románek

V noci ze 4. na 5. srpna 1962 vydechla naposledy slavná herečka Marilyn Monroe. Její život je na jedné straně „americkým snem“ dívky, která se ze zoufalých poměrů stala národní celebritou, na straně druhé je to však také příběh o tom, jak těžké je překročit vlastní stín. Marilyn byla zbožňovaná jako sexuální symbol své doby, ale celý život marně bojovala o to, aby jí okolí více respektovalo i jako herečku…a člověka. Zemřela osamělá a smutná, podle oficiální verze si sáhla na život sama.

Své dětství strávila v sirotčinci a u pěstounů. Když jí bylo 16 let, chtěla se její pěstounka přestěhovat za svým přítelem a Marilyn hrozilo, že by se až do dovršení 18. roku musela vrátit do sirotčince. Proto jí pěstounka Gladys poradila, ať se provdá za chlapce ze sousedství Jima Doughertyho.

První Marilynino manželství skončilo, když se Jim vrátil ze 2. světové války, kam narukoval. Ona začala postupně budovat svou kariéru u filmu a v roce 1954 přichází svatba číslo dvě. Tentokrát už není manželem bezejmenný kluk, ale idol celé země, baseballová superstar Joe DiMaggio. Ačkoliv pro celou Ameriku jsou párem snů, rozvedou se už po devíti měsících. Jejich představy o tom, jak by manželství mělo vypadat, se zásadně liší. On by chtěl rodinu s ženou doma, ona chce točit filmy. Joe ji však bude milovat i dál, v nejtěžších chvílích jí vždy pomůže a po její smrti jí bude celých dvacet let třikrát týdně posílat na hrob čerstvé růže.

Třetí manžel byl rovněž celebrita – úspěšný dramatik a spisovatel Arthur Miller. Byli zdánlivě nesourodý pár, ale Marilyn ho obdivovala a dospěla do stadia, kdy s ním chtěla mít rodinu. To se nepodařilo: dvakrát potratila. Rozvedli se v roce 1961, po pěti letech společného života. Jejich povahy i životní příběhy byly příliš rozdílné, roli sehrály i Marilyniny údajné či skutečné románky s jinými muži.

Těch, s nimiž měla údajně mít Marilyn poměr, bylo mnoho a byla mezi nimi řada slavných jmen. Koneckonců, byla takový sexuální symbol, že se skoro automaticky dostala do řečí téměř s každým svým filmovým partnerem. Mnohé spekulace také hovořily o jejím intimním poměru s prezidentem Johnem Kennedym i jeho bratrem Robertem – v té době ministrem spravedlnosti.

Právě kolem těchto dodnes nevyjasněných vztahů se točí většina alternativních teorií Marilyniny smrti. Mnozí lidé, mezi nimi i většina jejích životopisců, jsou přesvědčeni, že i když byla vždy psychicky labilní, sebevraždu určitě nespáchala. Jedna z teorií, ke které se v poslední době objevila i nová svědectví, říká, že se stala bratrům Kennedyovým nepohodlná, protože vyhrožovala, že s detaily vzájemných vztahů seznámí média a veřejnost.

Ať už ale probíhaly poslední okamžiky jejího života podle jakéhokoliv scénáře, Marilyn Monroe odešla předčasně. Bylo jí teprve 36 let. A kdo ví? Třeba by se jí nakonec povedlo i to, o co celá poslední léta tolik usilovala: vyjít z vlastního stínu a stát se něčím víc než jen sexuálním symbolem…