Když je Josephovi 14 let, jde se pomodlit do lesa, a zde se mu údajně zjeví dvě postavy – Bůh a jeho syn Ježíš Kristus.
Právě Joseph Smith byl vybrán za proroka a zakladatele nové církve, která se – na rozdíl od těch současných – navrátí k původní podstatě víry.
Smith se svěřil, že hned od založení své církve se tedy – ačkoliv už byl oficiálně ženatý a postupně se mu v tomto svazku narodilo 10 dětí – tajně sezdal s mnoha dalšími ženami. Historikové jejich počet odhadují na 38 až 40.
Smith na kopci Kumora objevil nové evangelium psané starověkým písmem
Mormony vlastněná banka dokonce vydává vlastní – samotným prorokem Josephem podepsané – peníze.
15
Fotogalerie

Neslavný konec zakladatele mormonů: Josepha Smithe za mnohoženství dav lynčoval i po smrti

Před 177 lety – 27. června 1844 - se v malé americké obci Carthage odehrál masakr, který vstoupil do dějin. Rozběsněný dav tehdy zlynčoval a zabil jistého Josepha Smithe. Dnes bychom o této události určitě nepsali, kdyby Joseph o sobě netvrdil, že je prorokem Božím, že má 12 apoštolů a spoustu následovníků. Joseph Smith byl totiž zakladatelem církve mormonů.

Od doby Josepha Smithe se mnohé změnilo. Zatímco jeho příběh končil ve státě Illinois, kde celá komunita – tehdy o síle zhruba 15 tisíc věřících – měla azyl, kvůli pronásledování odešla mimo hranice tehdejších Spojených států. Putovali téměř 2000 kilometrů na území „nikoho“ (respektive Indiánů), kde založili město Salt Lake City a svůj vlastní stát, později pojmenovaný Utah.

Ten se řídil čistě mormonskými zákony, ve kterých platila a stále platí přísná morálka (zákaz alkoholu, omamných látek, předmanželského sexu, masturbace, ale i pití čaje či kávy) a také kontroverzní praktikování polygamie. Zakladatelé církve v čele s Josephem Smithem měli desítky manželek, což se však stalo problémem, když se Utah připojoval ke Spojeným státům.

Mnohoženství odporovalo americké ústavě, a tak mormoni dostali v podstatě ultimátum, že se musí polygamie zřeknout, jinak nemohou být součástí USA. Oficiální zrušení přišlo v roce 1890 a o šest let později se Utah stal 45. státem Spojených států amerických. Ovšem některé radikální komunity polygamii tajně praktikují dodnes. Mormoni jsou dnes pátá největší náboženská skupina v USA a po celém světě jich je přes 16 milionů.

Působí i v České republice, kde svůj počet věřících udávají kolem 2 500 – přesně se jejich spolek jmenuje Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Jak vlastně Joseph Smith zjistil, že má založit nové náboženství, se podívejte v nové epizodě Životů slavných. Je to pozoruhodný příběh, o kterém by si člověk netipl, že se může stát ještě v moderní době 19. století.