22. října 1945 - si Juan Perón bere svou snoubenku za ženu. O čtyři měsíce později pak díky popularitě získané v posledních měsících vyhraje prezidentské volby.
Evita se stala první dámou Argentiny ... a miláčkem prostých lidí po celé zemi.
Evita se stala první dámou Argentiny ... a miláčkem prostých lidí po celé zemi.
Bezmála padesátiletý plukovník vládní junty a ministr práce je vdovec ... a z Evy, která je o 25 let mladší, je úplně unešený.
Založila Nadaci Evy Perónové, která nabízela pomoc nejpotřebnějším. Vytvořila systém zdravotní péče pro děti a chudé, pravidelně vypravovala vlak se zdravotnickým vybavením, který křižoval celou zemi, aby si mohli dojít pro ošetření i lidé z nejvzdálenějších oblastí.
16
Fotogalerie

Světice, nebo intrikánka, které šlo jen o vlastní prospěch? Život Evy Perónové vzbuzuje vášně dodnes

Přesně před 43 lety, 21.června 1978, měl premiéru jeden z nejslavnějších muzikálů všech dob: Evita. Jeho tvůrci Andrew Lloyd Webber a Tim Ric zpočátku v jeho úspěch příliš nevěřili. Nejprve proto celou nahrávku vydali na CD, teprve po jeho kladném přijetí posluchači stvořili muzikál.

Klíčem k úspěchu byl kromě hudby také příběh hlavní hrdinky, jejíž podobiznu mají i dnes mnozí Argentinci na domácím oltáříku vedle Panny Marie. Eva Perónová, známá především jako Evita, se stala modlou milionů obyčejných lidí. Žila pouhých 33 let, za tu dobu ale stihla mnoho. Z chudé vesnice se dostala až do prezidentského paláce a stala se nejvýznamnější ženou nejen Argentiny.

Její život ale vyvolává dodnes vášně. Jedni jí mají za světici, druzí téměř za prostitutku, která se pro vlastní obohacení neštítila takřka ničeho. Za svůj život měla řadu mužů, střídala je vždy, když jí už pro její kariéru nemohli nic nového nabídnout. Jako pozdější žena prezidenta Argentiny byla Evita de facto spoluvládkyní země a bezezbytku podporovala Perónův režim.

Na životní příběh Evity Perónové se můžete podívat ve videu.