Studoval počasí, věnoval se demografii, a dokonce byl jedním z prvních, kdo popsal Golfský proud.
V době podepsání Deklarace nezávislosti mu bylo 70 let
Kromě vědy byla Franklinovou další vášní literatura. Nejenže miloval čtení, sám byl ale také oblíbeným autorem své doby.
To, že miloval ženy, byl všeobecně známý fakt. Když tak zkraje roku 1730 veřejně přiznal, že měl nemanželského syna Williama, nikdo nebyl příliš překvapen.
Franklin na stodolarové bankovce
10
Fotogalerie

Benjamin Franklin pouštěl draka uprostřed bouře a popravoval krocany elektrickým proudem

Přesně 269 let uběhlo ode dne, kdy americký politik a vynálezce Benjamin Franklin pomocí experimentu s kovovým klíčem připevněným na létacího draka ověřil, že blesky jsou výboje elektrické energie. Přestože tento jeho pokus patří mezi ty nejvěhlasnější, Franklin za svůj život přišel s mnoha dalšími, často ještě bizarnějšími, vynálezy.

Známá je například historka, kdy si v polovině 18. století pozval na večeři několik hostů. Podávat se měli krocani, které Franklin zabíjel pomocí elektrického proudu. Maso pak prý bylo křehčí než u klasicky připravované krůty. Tento způsob však nebyl tím nejbezpečnějším – sám Franklin při své kuchařské exhibici dostal elektrický šok a celý večer pak necítil ruce.

Rozsah jeho vědeckých bádání byl ale mnohem širší. Studoval počasí, věnoval se demografii, a dokonce byl jedním z prvních, kdo popsal Golfský proud. Vysvětlil tak, proč některým lodím trvá zdánlivě stejně dlouhá trasa přes Atlantik i o dva týdny déle. Kromě vědy byla Franklinovou další vášní literatura. Nejenže miloval čtení, sám byl ale také oblíbeným autorem své doby. Skvěle – v řádu tisíců kopií za rok - se prodával například almanach Poor Richard. Šlo o pravidelně vydávanou publikaci, kterou lidé

zbožňovali zejména kvůli humorným příslovím, jako například „Host i ryba třetí den smrdí.“ Zajímavý byl ale i jeho osobní život. To, že miloval ženy, byl všeobecně známý fakt. Když tak zkraje roku 1730 veřejně přiznal, že měl nemanželského syna Williama, nikdo nebyl příliš překvapen. O půl roku později si zřejmě uvědomil, že je na čase se usadit, a po civilním sňatku se mu manželkou stala Deborah Readová, jejíž první manžel utekl s věnem na Barbados. Ta souhlasila, že Williama vychová jako vlastního a později na svět přivedla další dvě děti – chlapce Francise, který ve 4 letech zemřel na neštovice a dceru Sarah.

Příliš času spolu ale manželé netrávili – Franklin prožil velkou část života v Londýně a jelikož Deborah měla z oceánu hrůzu, zůstávala vždy doma. Další zajímavosti o životě Benjamina Franklina, o jeho politickém vlivu i o nejzajímavějších vynálezech se dozvíte v našem videu.