Moll Davis byla svým zvláštním způsobem jedním z nejvlivnějších lidí své doby.

Moll Davis byla svým zvláštním způsobem jedním z nejvlivnějších lidí své doby. Zdroj: Autor: Mary Bealeová – http://www.historicalportraits.com/InternalMain.asp, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4673890

Moll Davis byla milenkou anglického krále Karla II.
Král Karel II. trávil celých devět let na kontinentu, zatímco zemi vládl lord protektor Oliver Cromwell.
Moll Davis byla muzikantkou, zpěvačkou a kurtizánou.
3
Fotogalerie

Nejdražší „coura“ na světě: Moll Davis dokázala poplést hlavu i králi

Ani ne tak talentovaná jako vyzývavá, ani ne tak výjimečná jako drzá. Taková byla legendární zpěvačka, herečka a v neposlední řadě luxusní prostitutka 17. století Molla Davis, která své ženské přednosti dokázala pokaždé využít na maximum.

O jejím původu se toho příliš neví. Podle některých pramenů byla dcerou obyčejného kováře, jiní historikové ji dávají do souvislosti s lordem Berkshirem, jehož mohla být nemanželskou dcerou. Ať už tak nebo tak, jedno je jisté. Nehledě na svůj původ si to namířila až do těch nejvyšších společenských kruhů, kde se jí celý život až záhadně dobře dařilo.

Ukaž, co máš a co umíš

Původně se jmenovala Mary, ale Moll znělo víc umělecky, žensky a lascivně. A jelikož si ke své kariéře zpěvačky a herečky přibrala slečna Davisová ještě jednu profesi, sedělo na ni dokonale. Vztahy se svými obdivovateli brala jako příjemný přivýdělek, a jelikož z ní sebevědomí a sexuální apetit jen sršely, zaujala i samotného krále.

Osudové setkání

S Karlem II. se údajně potkala v kavárně nebo v divadle v roce 1667, kdy jí bylo necelých dvacet let. Vyzývavá kráska se panovníkovi zalíbila na první pohled. A ačkoliv měl po svém boku manželku, někdejší portugalskou infantku Kateřinu z Braganzy, svými zálety se nijak netajil. Naopak. Jelikož se jim s královnou stále nedařilo opatřit dědice trůnu, měl za svůj život údajně 14 levobočků, z nichž nejmladší byla právě dcera Moll Davis.

Nic netrvá věčně

Ačkoliv by se mohlo zdát, že si Moll žije sen všech luxusních konkubín po boku nejmocnějšího muže široko daleko, nesměla by se objevit dívka, která ji v umění svádět ještě předčí. Kde se vzala, tu se vzala, stála tu ještě drzejší a vyzývavější Nell Gwynová v celé své kráse.

Ta brzy nahradila Moll a vystrnadila ji z královské postele. Jenže Moll si své poctivě „odsloužila“, porodila králi dceru a ten si byl velice dobře vědom toho, že znepřátelit si ji by nebylo moudré. Zajistil jí proto dostatečnou rentu a příjemné bydlení, aby se ve svém způsobu života nemusela příliš uskromňovat.

Chytřejší ustoupí

A stárnoucí Moll, která si výstřednosti i mužských náručí užila dosytosti, se neurazila, naopak. Využila své pozice a dobře se vdala. Hudebník a skladatel Jacques Paisible navíc patřil mezi oblíbence následovníka trůnu Jakuba II., a tak poté, co Karel II. zemřel, našla znovu své místo u dvora, tentokrát jako ctnostná a spořádaná vdaná žena.

Když v Anglii vzrostl odpor proti panovníkovi, následovali jej s rodinou jako jeho stoupenci do Francie, odkud se po pěti letech vrátili. Moll dožila svůj život v luxusu a příjemné společnosti a o její někdejší „kariéře“ se mezi přáteli dál hovořilo jen jako o vznešeném múzickém umění.