Calamity Jane v roce 1885

Calamity Jane v roce 1885 Zdroj: Wikimedia Commons

Calamity Jane... popíjí
Calamity Jane u hrobu Divokého Billa Hickoka v roce 1890
Calamity Jane v osmadvaceti letech
Takhle viděl Calamity Jane 50 let po její smrti Hollywood. Těžko říct, zda by souhlasila s tím, jak ji ztvárnila Doris Day.
4
Fotogalerie

Legendární Calamity Jane proslavily pistole, alkohol i láska k Divokému Billovi

Mluví se o ní jako o jedné z nejchytřejších a nejodvážnějších žen Divokého západu i osudové milence legendárního Divokého Billa Hickoka. Aby se prosadila v drsném světě trampů, kovbojů a pistolníků, musela být ve všem nejlepší. Kromě střelby také v pití alkoholu, kouření tabáku a zveličování historek. 

Psal se rok 1865 a zlatá horečka vrcholila, když ztroskotanec, hazardní hráč, alkoholik a otec šesti dětí Robert Cannary naložil svých pět švestek i s celou rodinou na vůz a vyrazil z Pricetonu v Missouri zkusit své štěstí dál na západ do Montany.

Strastiplná cesta trvající bezmála půl roku ho stála zdraví i ženu. Jeho manželka Charlotte, která rodině přilepšovala prodejem vlastního těla, cestou zemřela. Z Montany rodina pokračovala do Salt Lake City.

Tam vdovec začal sám farmařit, ale za necelý rok svou ženu následoval. Šest dětí náhle osiřelo a hlavou rodiny se stala teprve čtrnáctiletá Jane.

Nečekaně dospělá

Aby své dva bratry a tři sestry uživila, brala vše, za co dostala zaplaceno. Usadí se v Pedmontnu ve Wyomingu, kde myje nádobí, hlídá ranče, vaří, pracuje jako ošetřovatelka i prostitutka. Usedlý život na jednom místě jí ale nevyhovuje, a jakmile je to jen trochu možné, vyráží do světa.

Nejstaršího řemesla se průběžně drží celý svůj život. I když sebe sama ve svých pamětech později tituluje spíš jako stopařku a ostrostřelkyni, obvykle doprovázela družiny mužů za jediným účelem. 

Roku 1874 konečně získá práci snů. Ve vojenské pevnosti Fort Russel se z prostitutky stane zvěd. O dva roky později už doprovází jednotky generála George Crooka, kde obě své profese chytře spojuje. 

Na koni a v posteli

Její ženská krása brzy ustupuje prostředí, ve kterém žije. Pitky a rvačky z ní rozhodně nedělají gregoriánskou dámu, ale spíš obhroublou mužatku. Když navíc předvede, že to s flintou na koni umí ještě lépe než s muži v posteli, začne psát svůj legendární nesmrtelný příběh.

Video placeholde
Takhle viděl Calamity Jane 50 let po její smrti Hollywood. Těžko říct, zda by souhlasila s tím, jak ji ztvárnila Doris Day. • YouTube@Movieclips Classic Trailers

Ke své přezdívce přišla údajně díky tomu, že jako armádní stopařka zachránila jednoho ze svých nadřízených. Zraněného kapitána Egana, který během několikadenního obklíčení ztratil šest mužů, odvezla do bezpečí. Náhle se zjevila v pravý čas na pravém místě, přiopilá a nebojácná dáma v mužském oblečení a postřeleného kapitána, který se tak tak držel na koni, naložila k sobě do sedla. Ten, když přišel k sobě, prohlásil: „Pojmenovávám tě Calamity Jane, hrdinka rovin.“   

Divočina s Billem

Calamity Jane měla ke spořádanému životu opravdu daleko. Ačkoliv byla údajně krátce provdána, její životní láskou nebo spíš posedlostí byl legendární Wild Bill Hickok. O patnáct let starší pistolník, populární už během svého života, se s ní sice nejspíš párkrát vyspal a možná i její city občas opětoval, rozhodně ale nehrál v jejím životě takovou roli, jakou mu následně připsala ve svých pamětech.

Ten druhý Bill

Ať už byl životní příběh Marthy Jane Canaryové jakkoliv výjimečný, její historky byly ještě o mnoho působivější. Když ji roku 1893 oslovil Buffalo Bill, aby jako žijící legenda vystupovala v jeho kočovné show, ráda souhlasila. Její fantazie spolu s velkou spotřebou alkoholu z ní udělaly hvězdu. Jen do té chvíle, než ji Buffalo Bill za opilost a rvačky na hodinu vyhodil. 

 „V rozpáraném břiše zabitého koně se krčil mrtvý voják, který se tam patrně chtěl před Siouxy ukrýt. Indiánské ženy vypíchaly mrtvým vojákům oči a uřezaly jim ruce. Údy byly poházené všude kolem,“ popisovala dramaticky prožité události publiku i novinářům. Její vlastnoručně psaný životopis byl pak podobných historek plný. Zda se zakládají na pravdě, anebo si je vybájila, lze dnes rozsoudit jen stěží. 

Poslední flám

Pravdou je, že legendární Calamity Jane má na svém kontě nejen celou řadu skandálů, ale i chvályhodných činů. Například záchranu pasažérů v dostavníku taženém splašenými koňmi nebo nezištnou péči o nemocné při epidemii neštovic v Deadwoodu. A jak už to tak s podobnými „světicemi" bývá, zemřela v zapomnění, opuštěná a sama, údajně u známé v nevěstinci a totálně namol.