.

. Zdroj: Shutterstock

Proč se vám vyplatí elektrokotel? Vsaďte na úsporu a čisté teplo

Hledáte moderní a čistý způsob vytápění? Existuje více způsobů, jak lze takovou situaci řešit. Jedním z nich je třeba tepelné čerpadlo, ale také elektrokotel. Ten se používá obvykle v těch případech, kdy není k dispozici plynová přípojka.

Využívá elektrickou energii a podobně jako u tepelných čerpadel je velmi vhodným řešením do energeticky úsporných objektů, což jsou samozřejmě nejčastěji novostavby či přímo nízkoenergetické domy. V takových domech můžete při vytápění elektrickou energií za topení opravdu velmi významně ušetřit.

Proč je elektrický kotel výhodný právě pro vás?

Každý druh vytápění má pochopitelně nějaké přednosti, kterými se odlišuje od jiných způsobů. Pokud se podíváme na klasický elektrokotel, tak ten může nabídnout hned několik zajímavých vlastností. Patří zde zejména:

  • Jednoduchost instalace a obsluha
  • Bezpečný provoz
  • Úspora ve vaší peněžence

Díky jednoduché instalaci můžete elektrokotlem začít vytápět velice rychle. Nic náročného není ani na jeho obsluze a je naprosto bezpečný. Kromě toho, že je šetrný k životnímu prostředí, a tedy se jedná o ekologický způsob vytápění, tak je také příznivý pro vaši peněženku z hlediska provozu.

Zajímat vás možná může také skutečnost, že při využití elektrokotle může tento chytrý přístroj spolupracovat rovněž s dalšími způsoby vytápění, které máte v domě instalovány. Příkladem mohou být třeba fotovoltaické panely. Jestliže chcete ušetřit, můžete využít slevové kódy, díky kterým lze nakoupit levněji třeba potřebný materiál pro instalaci kotle do stávajícího systému vytápění. Leccos možná zvládnete sami a připravíte si dopředu před instalací elektrokotle dodavatelskou firmou. .. | Shutterstock

Pohodlí, které si zasloužíte

Jestliže se rozhodnete pro využití elektrokotle a jeho instalaci u vás doma, tak z pohledu výhod zde vstupuje ještě jeden velmi významný aspekt. Tím je pohodlí celého řešení. Už jsme hovořili o tom, že obsluha je jednoduchá, a tedy komfortní, ale opravdu výrazný rozdíl je to v porovnání s vytápěním klasickými fosilními palivy. Pokud topíte dřevem nebo uhlím, musíte řešit jeho skladování případně zpracování, musíte chodit pravidelně přikládat, kotel nebo krbová kamna čistit a tak dále. To vám s elektrokotlem opravdu nehrozí. Samozřejmě zcela odbouráte zbytečnou fyzickou námahu a ztracený čas, kterého se při topení tuhými palivy nasbírá opravdu hodně.

Vyberte si ten správný

Důležitá je také volba správného elektrokotle. V tomto ohledu je rozhodně důležité si uvědomit, jaký objekt vlastně chcete vytápět a podle toho se zařídit. Podle toho totiž vybíráte například:

  • Jmenovitý tepelný výkon elektrokotle
  • Elektrokotel s akumulačním systémem

A řadu dalších parametrů. Výkon se bude hodně odvíjet nejen od velikosti vytápěného objektu, ale také od jeho energetických vlastností. Zda se jedná o energeticky úspornou novostavbu nebo starší dům po rekonstrukci. Vhodné je volit elektrokotle vybavené akumulačním topným systémem, které dokáží uspořit ještě více energie.

Ušetříte i díky změně dodavatele

Není vše ale pouze o úspoře, kterou vám může přinést moderní způsob vytápění. Výrazně ušetřit můžete už na samotné ceně elektřiny. Víte vlastně, kolik platíte za kWh a zda máte nejvýhodnější tarif? Právě na úsporné druhy vytápění elektrickou energií lze získat k tomu určené zvýhodněné nízké tarify. Mnohdy se může vyplatit také změna dodavatele.

V tomto ohledu jsme jako Češi poměrně konzervativní a změny moc rádi nemáme nebo se nám je nechce řešit. Na druhou stranu se tím připravujeme o další možnost úspory. Rozdíly mezi jednotlivými dodavateli zkrátka existují a s porovnáním jednotlivých nabídek vám pomůže nezávislé srovnání dodavatelů elektřiny. Díky srovnávačům tak můžete opravdu ušetřit. Změnit čas od času dodavatele není vůbec špatný nápad, však ostatně proč nejít za výhodnější nabídkou?